Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz állami RIA Novosztyi hírügynökség szerint Lengyelország és Oroszország feloszthatnák Ukrajnát, ahogy azt az európai államok a "régi szép időkben" tették meggyengült szomszédaikkal. Az ország nyugati részén levő Zbrucs folyó mentén választhatnák szét Ukrajnát - adta tovább a hírt a lengyel onet.pl internetese portál.

Az orosz hírügynökség a lengyel politikusok azon kijelentéseire bazírozik, amelyek a lengyelek történelmi nosztalgiáját hangsúlyozzák a korábban elvesztett területek iránt. A lengyel-orosz szövetség leple alatt Oroszország nem csupán Ukrajna nagy részét kaparinthatná meg, hanem Lengyelországot is eltávolítaná az EU-tól.

Ne csinálják!

Pawel Kowal történész, a kelet-európai ügyek szakértője, a 2015 novembere előtti kormány külügyi államtitkára szerint az ország ellenségei minden olyan lengyel cselekedetet kihasználhatnak, amely inkább a történelmi sérelmeken alapul, mint a mai reálpolitikán.

A RIA Novosztyi emlékeztet rá, hogy a lengyel nosztalgia a ma Ukrajnához, Fehéroroszországhoz, Litvániához tartozó területek iránt mindig aggasztotta az ország szomszédait. Ugyan a hivatalos fórumokon a lengyelek többször is azt hangsúlyozták, hogy nincsenek területi követeléseik, a gyakorlatban tagadhatatlan, hogy sok lengyel szomorúsággal tekint az elvesztett területekre.

Rossz mondatok

Az orosz hírügynökség példaként említi, hogy 2009-ben a lwowi tanács a lengyelekhez fordult azt követelve, hogy hagyják abba a "keleti határvidék" meghatározás használatát a hivatalos lengyel dokumentumokban az ukrán földekkel kapcsolatban. Tavaly Kijev és Vilnius hivatalosan tiltakoztak az új lengyel útlevél vázlata ellen, amely a vilniusi Szent Kaput és a lvovi temetőt is ábrázolta.

Kowal szerint mindez olyan manipuláció, amely aláássa Lengyelország politikáját. Veszélyes, hogy a közéleti vitákban sokan nem is veszik észre, hogy Európa határainak stabilitása a keleti határokkal van összefüggésben. Oroszország minden ilyen jelet kihasznál, mint ezt a hírügynökségi példa is mutatja, amellyel éket verhet Lengyelország és Európa nyugati fele közé.

Képünk forrása: pixabay.com