A bukaresti pénzügyminisztérium közleménye szerint Romániának mindössze elővigyázatossági okokból van szüksége a hitelre, a pénz tartalékként szolgál előre láthatatlan helyzetekre. A hitelkeretből lehívható összegeket szükség esetén a költségvetési hiány enyhítésére használhatja a pénzügyminisztérium - mondta korábban Victor Ponta miniszterelnök.

A szerződés három évre szól, kamatot csak abban az esetben kell Bukarestnek fizetni, ha összeget hív le a keretből - állítja a pénzügyi tárca. A helyi lapok azonban korábban azt írták, hogy a hitel kamata 0,25 százalék, az összeg készenléti felára pedig évi 0,5 százalék lesz, a hitel tehát három év alatt mintegy 7,5 millió euróba kerül Bukarestnek. Lehívás esetén további 5 százalékot kérne a pénzintézet. Bukarestnek azonban még így is olcsó forrást biztosít a Világbank, hiszen a piacokon 6 százalékos kamat alatt nemigen juthat hitelhez.

Bukarest az év elején 6,45 százalékos hozammal értékesített állampapírokat az Egyesült Államokban, a cds-felár azonban akkor alig 300 bázisponton állt, jelenleg ismét átlépte a 470 bázispontos küszöböt.

Az új hitelvonal kiegészíti a mintegy ötmilliárd eurós elővigyázatossági hitelszerződést amelyet az IMF és az EU biztosít. Ponta uganakkor a Bloombergnek azt mondta, hogy a 2013-ban lejáró IMF-hitelt meghosszabbítaná. A román pénzügyminisztérium idén összesen nyolcmilliárd eurónak megfelelő összeget kölcsönzött a piacokról.