Az amerikai vállalatok csökkentették készleteiket az elmúlt két hónap bővítése után, ugyanakkor az erős eladási adatoknak köszönhetően a kulcsfontosságú készlet-eladások aránya a válság előtti átlag szintre süllyedt - közölte a MarketWatch a tengerentúli kereskedelmi minisztérium jelentésére hivatkozva pénteken.

A vállalati készletek 0,2 százalékkal csökkentek decemberben, miután októberben és novemberben már emelkedést tapasztaltak, amely egy több mint egy éves csökkenési periódusnak vetett véget. A Bloomberg elemzői 0,2 százalékos növekedést vártak.

Ugyanakkor az eladások a szezonálisan kiigazított, ugyanakkor az inflációt nem figyelembevevő adatok szerint 0,9 százalékkal nőttek decemberben. A forgalom 4,7 százalékos emelkedést mutat a 2008 decemberi adatokhoz képest.

Így a készletek és az eladások arány 1,26-ra csökkent decemberben a novemberi 1,27-ről. Ez a legalacsonyabb szint a recesszió kezdete, 2007 vége óta. A tavalyi év elején a készlet-eladások aránya 1,46-ra emelkedett, mivel a cégek nem igazodtak elég gyorsan az eladások visszaeséséhez.

Az autókereskedők 0,5 százalékkal csökkentették készleteiket, mivel az eladásaik csak 0,1 százalékkal nőttek. A készlet-eladási arány az iparágban 1,88-ra csökkent a novemberi 1,89-ről, pedig egy évvel ezelőtt 2,62-re is fölment. A relatíve alacsony arányszám jó hír az autógyártóknak, tervezik is a gyártás bővítését.
QP | Quality Placement