Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelenleg az a százmilliárd eurós bankfeltőkésítési program van érvényben, amelyben júniusban állapodtak meg. A spanyol kormány azonban most brüsszeli kérésre egy héttel elhalasztotta a bankrendszer reformjáról szóló intézkedések e péntekre tervezett bevezetését. Az Európai Bizottságnak így marad még némi ideje a rendelettervezet tanulmányozására. A bankreformmal azoknak a feltételeknek igyekeznek eleget tenni, amelyeket az uniós végrehajtó testület a százmilliárdos csomag folyósításának fejében támasztott.

Az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői pénteken Madridban folytattak megbeszéléseket a reformtervek azon eleméről, amelynek értelmében úgynevezett "rossz bankot" hoznának létre, és arra testálnák át a bedőlt ingatlanhitelekből keletkezett veszteségeket. A reform keretében kiterjesztenék az állami bankmentő alap beavatkozási hatáskörét is.

Arra, hogy spanyol vonatkozásban uniós szinten "valami érlelődik", az is utal, hogy Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke jövő kedden Madridba utazik, majd az azt követő héten Berlinben és Párizsban tesz látogatást.