Az uniós energiaügyi miniszterek hétfőn (június 11-én) vitatták meg az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynöksége (ACER) szerepének átalakítását. Még sok vita előtt állnak a döntéshozók, írja az Euractiv, amely az alapján jutott erre a következtetésre, hogy néhány uniós tagállam - köztük Magyarország - az ügynökség "korlátlan kompetenciái" miatt "aggódik".

A tárcavezetők Luxemburgban egy "általános megközelítésben" egyeztek meg a "tiszta energia jogszabálycsomagot" illetően, de a végső döntés csak azután születhet meg, ha az Európai Parlamentben is - ahol a tagállamoknál kevésbé "aggódnak" a szuverenitás miatt - lezajlik az ezzel kapcsolatos vita.

Az Euractiv szerint a leghangosabb ágáló Magyarország volt a hétfői ülésen. (Az Euractiv nevet nem említ, de az Európai Tanács honlapján található résztvevői névsor szerint a megbeszélésen Stelbaczky Tibor, a Magyarország uniós állandó képviselőjének helyettese vett részt - a szerk.)

Mi úgy tekintünk az ACER-re, mint egy olyan szervezet, amely összehangolja a nemzeti szabályozó hatóságok működését és a tagállamokban limitált központi döntéshozatali kompetenciákkal játszik támogató szerepet

- mondta a magyar energiaügyi képviselő az Euractiv szerint. Miközben az ACER elvileg a határokon átívelő problémák megoldásában lenne hivatott segíteni, az új szabályozásnak kerülnie kellene azt is, hogy "korlátlan kompetenciákat adjon az ügynökségnek" - hangsúlyozta a magyar felelős.

Az ACER szerepének újragondolására az EU energiamixében történt gyors változások miatt van szükség, miután az uniós hálózatba táplált, megújulók által termelt villamosenergia mennyisége egyre nő, és azokkal jellemzően határokon átnyúlóan kereskednek. Miután az unió villamosenergia-hálózata szorosan összekapcsolódik, egyre nagyobb szükség van a szomszédos országok együttműködésére annak érdekében, hogy a hálózat stabilitása fenntartható legyen és nagy mennyiségű megújuló energiát lehessen beletáplálni - áll a találkozót követően a Tanács által kiadott közleményben.

Az Euractiv szerint a megbeszélés középpontjában a szabályozásnak az a része állt (25. cikk), amelyik az igazgató feladatainak újragondolásáról szól. Magyarország azt például támogatja, hogy a 28 tagállamot képviselő szabályozói testületnek legyen lehetősége módosítani az igazgató döntéseit, az ACER döntéseinek szoros ellenőrzése érdekében.

Más tagállamok viszont európaibb megközelítés mellett állnak. A spanyol kormány például a több Európa mellett kötelezte el magát - derült ki Teresa Ribera Spanyolország új energiaügyi miniszterének felszólalásából. Ezért a tárcavezető szerint az ACER-nek elő kellene segítenie a nagyobb európai integrációt, ahol az energiaügyekben helyet kapnak az éghajlatváltozással kapcsolatos ügyek és a szociális megfontolások is.

Svédország szerint az ACER-nek független ügynökségként kellene fontos szerepet játszania és meg kell teremteni a jövőbeli működéséhez "a megfelelő feltételeket".

Lengyelország eközben az Európai Bizottság javaslatát támogatja, miszerint az ACER-nek egy semleges döntőbíró szerepét kellene betöltenie a határokon átnyúló vitákban, azaz az igazgató szerepét e tekintetben jobban körül lehetne írni.

Az ACER szerepéről a végső megállapodás várhatóan a július 1-től induló féléves osztrák elnökség alatt  születik meg.

Képünk forrása: Shutterstock