Újabb élelmiszerválság vár a világra, miután az Egyesült Államokban kialakult, 50 éve nem látott szárazság tovább pumpálja felfelé a gabona árát - jelentette a Financial Times (FT). A kukorica ára tegnap bőven nyolc dollár/bushel fölé emelkedett, és a kereskedők úgy vélik, hogy augusztus elejére meghaladhatja a kilenc dollárt, ha nem javul látványosan az idő. A szója szintén drágult - mindkét termény ára meghaladja a 2007-2008-as élelmiszerválság idején elért szintet. A búza ugyan még nem tart itt, de az elmúlt öt hétben másfélszeresére nőtt az ára, és elérte azt a szintet, amelyen az oroszországi gabonatáblák jelentős részét elpusztító 2010-es tűzvész, majd az orosz export ezt követő leállítása idején volt.

Az amerikai károk hatása messze túlmutat az ország határain, mivel a világ kukoricaexportjának felét az USA termelői bonyolítják le. A négy évvel ezelőtti élelmiszerválság nyomán több mint harminc országban robbantak ki éhséglázadások, és szakértők szerint az ennivaló drágasága volt az egyik legfontosabb oka az észak-afrikai arab országokban két éve kirobbant felkeléseknek.

Ilyet ükapáink sem láttak

Ebben az ágazatban dolgozom harminc éve, de ilyen katasztrofális időjárást még nem pipáltam - mondta az FT-nek az egyik gabonakereskedő ház vezető beosztású alkalmazottja. A praxisom alatt a kereslet és a kínálat még soha nem borult fel olyan mértékben, mint most - tette hozzá. A jelenlegi válság száz százalékban valós, szemben a 2008-as helyzettel, amikor részben a spekuláció hajtotta fel az árakat - állítja David Nelson, a Rabobank stratégája.

Az ENSZ élelmezési szervezetének (FAO) igazgatóját az aggasztja, milyen hatással lesz a folyamatnak a legszegényebbekre, azokra a rétegekre, amelyek jövedelmük háromnegyedét élelmiszerekre költik. A 2007-2008-as ártüske nyomán lépte át az egymilliárdot azoknak az embereknek a száma, akik éheznek. Egyes közgazdászok szerint a bajt enyhíti, hogy a rizs és kisebb mértékben a búza kevésbé szenvedi meg az amerikai helyzetet, ami valamennyire ellensúlyozhatja a kukorica és a szója drágaságát.

Enni vagy nem enni

Justin Forsyth, a Save the Children alapítvány vezérigazgatója viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy nagyon sokan élnek a határon: amíg az élelmiszerek ára nem ér el egy szintet, addig meg tudják venni az elemi szükségleteik kielégítéséhez szükséges mennyiséget, ám az áremelkedés nyomán átbillenhetnek abba a csoportba, amely nem jut hozzá a napi betevőhöz.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) a múlt héten csökkentette idei kukoricatermés-prognózisát, a kereskedők több lépcsőben mérsékelték várakozásaikat, legutóbb 8-15 százalékkal, és a meteorológiai előrejelzések sem ígérnek semmi jót. Utóbbiak szerint az amerikai kukoricatermesztő öv területének legkevesebb felén még két hétig kitart a szárazság. Naponta imádkozom az időjárás jobbra fordulásáért - jelentette ki Tom Vilsack, az amerikai kormány mezőgazdasági minisztere. Úgy tűnik, mást senki sem tehet.