Az enyhe tél, a magas nyersolajárak és az európai válság hatására napi 300 ezer hordóval csökkent az olaj iránti kereslet a világpiacon 2011 utolsó negyedévében az egy évvel korábbihoz képest - idézte a Financial Times a fejlett országok energiaügyi tanácsadó szervezte, az International Energy Agency jelentését. Az ilyen nagyságú zuhanás igen ritka, az elmúlt évtizedben csak 2008 és 2009 közepe - a pénzügyi válság legsúlyosabb időszaka - idején volt rá példa.

Az IEA csökkentette idei várakozásait is: eszerint 2012-ben napi 1,3 millió hordó helyett csak 1,1 millióval nőhet a világ olajfogyasztása. A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet a magas geopolitikai kockázatra, ami a nemzetközi közösség Irán ellen tervezett újabb szankciói miatt erősödik. Tavaly naponta 89,5 millió hordó olajat használt fel az emberi faj.

Egy éve nem csökken az olajár

A nyersolaj ára 2011 tavasza óta viszonylag stabil, nagyjából 100-120 dollár/hordó között mozog. Az IEA szerint a stabilitás sokkal inkább látszólagos, mint reális. A piaci hullámokon hajózó befektetők a sziklák - a világgazdaság erős lassulása vagy recessziója - és a sivatag - a nemzetközi közösség és Irán konfliktusának kiéleződése - közé szorultak.

A megmerevedett árakkal a két lehetőség között vergődő befektetők próbálnak egyensúlyozni. Az idegességét fokozhatja, hogy Líbia példája megmutatta milyen törékeny az olajpiac.

Nem lehet pótolni a kieső kínálatot

Tavaly mindössze 50 ezer hordóval nőtt az OPEC-en kívüli olajtermelő országok kínálata - állapítja meg az IEA. Gondok voltak az északi-tengeri, a kanadai és a kínai kitermeléssel is. Ezt csak fokozta a polgárháború miatt kieső líbiai export.

Az OPEC, különösen Szaúd-Arábia az utóbbira válaszol megnövelte szállításait, az IEA pedig felszabadította készletei egy részét, ám ez sem volt elég hiány pótlására. A fejlett ipari országok olajtartalékai ötéves átlaguk alatt maradtak. Ehhez hasonlóan az európai finomítóknak gondot fog okozni a bojkott miatt kieső iráni szállítások pótlása - figyelmeztet az IEA. Ezen segít valamelyest, hogy a szankciókat fokozatosan vezetik be.