Nyugat-Európában 1 százalékkal csökkent a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban, részben a brexittel és általában a globális gazdasági kilátásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt - írja az MTI.

Az LMC Automotive piackutató vállalat azt közölte, hogy áprilisban 1,216 millió új autó kapott rendszámot Nyugat-Európában, ami kevesebb az egy évvel korábbi 1,228 milliónál.

QP | Quality Placement

A forgalomba helyezések szezonálisan kiigazított évesített száma (SAAR, seasonally adjusted annualized rate) 14,27 millió volt áprilisban, ami viszont 1,4 százalék növekedés.

Éves összevetésben az eladott új autók száma Spanyolországban és Olaszországban nőtt a legnagyobb mértékben, de még Franciaországban is 0,4 százalékos bővülést regisztráltak. Ezzel szemben Németországban 1,1 százalékkal, Nagy-Britanniában pedig 4,1 százalékkal csökkent az értékesítés.

Áprilisban 12 412 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 3 százalékkal többet a tavaly áprilisinál, az idei első négy hónapban pedig 46 746 gépkocsit, a növekedés 7 százalék volt a tavalyi azonos időszakhoz képest.