A bezárt cserbili atomerőmű területén nagy naperőmű épülhet - adta hírül a Rzeczpospolita. Ukrajna a legnagyobb francia energetikai konszernnel, az Engie SA-val folytat tárgyalásokat a létesítmény megvalósításáról az erőmű övezetében. A beruházás költsége 1,25 milliárd dollár (a budapesti 4-es metró költségének több mint háromnegyede).

Az erőmű 2500 hektárt foglalna el tíz kilométerre a katasztrófa idején a romok fölé sebtiben megépített szarkofágot körülfogó újabb szarkofágtól. Az illetékes ukrán minisztérium szerint azért fogadták el a franciák kezdeményezését a naperőmű létrehozására, mert jelentős tapasztalataik vannak az atomenergia területén is.

Az alternatív energiaforrásokkal előállított áram Ukrajnában a legdrágább Európában. Egy kilowattóra elektromos energia ára, ha szélből, napenergiából vagy biogázból keletkezik 15 eurócent, miközben ez Európa államainak többségében nem haladja meg a 8,6 centet. Ráadásul a befektetők bizalmatlanok Ukrajna iránt a korrupció és a bizonytalan belpolitikai viszonyok miatt, ami növeli a beruházási források költségeit.