Thomas Jordan - aki, akárcsak a lemondott Philipp Hildebrand, szintén 48 éves - tegnap vette át volt főnöke helyét az SNB élén ideiglenes vezetőként, ám a Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint ő az első számú esélyes az elnöki posztra. Első feladata az lesz, hogy bizonyítsa a befektetőknek, nem kevésbé elkötelezett és elszánt a tavaly szeptemberben bevezetett 1,2 frank/eurós árfolyamplafon tartásában, mint Hildebrand.

Az SNB Banktanácsa, a jegybank felügyelőbizottsága ma rendkívüli ülést tart Zürichben, hogy értékelje a helyzetet. A lemondott elnök utódját a lehető leghamarabb meg kell neveznünk - szögezte le Hansueli Raggenbass, a tanács vezetője. A javaslatot a testület teszi, az új elnök személyéről a kormány dönt.

Beerősödött a frank

A svájci deviza szeptember óta a legnagyobb erősödést produkálta azt követően, hogy Hildebrand bejelentette távozását, majd később, minután az SNB közölte, hogy továbbra is ragaszkodik az árfolyamplafonhoz, engedett szorításából. Jordan később megismételte ezt az elkötelezettséget.

A piac reflexszerű reakciója minden olyan változásra, ami az SNB-t érinti, a frankvásárlás - mondja Elizabeth Gregory, a Swissquote Bank SA piaci stratégája. A szakértő úgy véli, hogy a jegybank Hildebrand nélkül is mindent megtesz majd az 1,2-es árfolyam védelme érdekében.

Kalandorok ne kíméljenek

A volt jegybankelnököt kalandkereső hajlammal megáldott embernek tartották, aki nem riadt vissza a kockázatvállalástól, amikor vezetőként döntenie kellett - mondta Derek Halpenny, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ londoni devizakutatási részlegének vezetője. Akárki is lép a helyére - ha van ilyen tulajdonsága, ha nincs - tartani fogja az árfolyamplafont, mert az bevált - tette hozzá.

Jordant egyetemi embernek tartják, ezt bizonyítja életútja, amely hosszú ideig jó nevű egyetemek, például az amerikai Harvard falai közt kanyargott. Az elmúlt másfél évtizedben már az SNB-nél dolgozott, ám eközben a Berni Egyetem vendég professzora volt. Ugyanakkor tavaly augusztusban letette a voksát az árfolyamplafon mellett, mondván: az összhangban van a jegybank küldetésével.

Olcsóbb frankot követelnek

A SNB új vezetőjének a frank erősítésére irányuló piaci nyomás mellett egy másik erővel is számolnia kell, mégpedig a svájci vállalatok irányából érkező lobbizással az árfolyamplafon emelése, azaz a frank gyengítése érdekében - vélik elemzők. Ez egyre erősebb lesz, ahogy a világgazdasági környezet romlik, nehezítve a cégek helyzetét.

Jordannak mindenekelőtt a folyamatosság, a business as usual üzenetét kell küldenie a befektetők felé - mondja Jan Amrit Poser, a zürichi Bank Sarasin vezető közgazdásza. Hazárdjáték lenne, ha a jegybank magasabb árfolyamplafon mellett próbálná elkötelezni magát.