Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megállapodás nélküli válás az Egyesült Királyság és az EU között ismét reális veszély - írja a Bloomberg. Az EU főtárgyalója, Michel Barnier újra élesen fogalmaz a brit kilépés feltételeivel kapcsolatban és az ügyhöz közel álló források privát beszélgetéseken újra a zavaros válás lehetőségéről beszélnek, amelynek lehetősége két hónapja még elhalni látszott.

Barnier csak április utolsó hetében kétszer fogalmazta meg nyilvánosan azt a véleményét, miszerint a brit kilépésről szóló tárgyalások kudarcba fulladhatnak. Az egyik alkalommal olyan közönség előtt beszélt, amelyben bankárok és pénzügyi lobbisták is helyet foglaltak. Azt mondta nekik: készüljenek fel a legrosszabbra: "senki sem becsülheti alá az megállapodás hiányának kockázatát".

Színfalak mögött

A háttérbeszélgetéseken az a benyomása támadt a Bloomberg újságíróinak, hogy elhalványult a határozottság, amellyel a megegyezésről decemberben, majd májusban beszéltek a politikusok.

Az elmúlt év végén a brit kormány ígéretet tett arra, hogy fenntartják az ír-észak-ír határ láthatatlanságát a brexit után, majd szűk két hónapja London és Brüsszel megállapodott arról, hogy a 2019-es formális kilépést 21 hónapos átmenet követi, amely alatt lényegében érvényben maradnak a régi szabályok és a felek folytathatják új kereskedelmi kapcsolataik tisztázását.

Ehhez képest a tárgyalások azóta vontatottan haladnak és az ír határ ügye megoldhatatlannak látszik, mivel ez csak akkor maradhatna láthatatlan, ha a szigetország az EU vámuniójának tagja maradna, ami viszont értelmetlenné (üres formalitássá) tenné az Egyesült Királyság függetlenné válását az uniótól.

Gyengül a font

David Davis, a brit kormány brexitügyi minisztere a nyilvánosság előtt továbbra is arról beszél, hogy a kilépési tárgyalások kudarcának igen kicsi az esélye.

Ugyanakkor Theresa May miniszterelnök, akire a brexit- és az Európa-párti konzervatív képviselők is nyomást gyakorolnak, súlyos csapást szenvedett el a múlt héten: egy botrány miatt kénytelen volt lemondani Amber Rudd belügyminiszter, a kormányfő egyik közeli szövetségese. Ha May végül lemondásra kényszerülne, az - attól függően, kikerül a helyére - tovább növelheti a katasztrofális brexit kockázatát.

A bizonytalanság erősödése már az angol font árfolyamán is nyomot hagy. A brit fizetőeszköz csak május első napjaiban egy százalékot veszített értékéből a dollárral szemben. Két hét alatt, április 17-e óta öt százalékkal gyengült. Akkor még a 2016. júniusi függetlenségi népszavazás utáni legerősebb értékén állt.

Náluk a labda

Barnier a napokban az ír határon járva is megismételte, hogy a válási tárgyalások kudarcba fulladhatnak és hozzátette ehhez, hogy a vitás ügyekkel kapcsolatban a brit térfélen pattog a labda. Magyarán a londoni kormánynak kell előállnia például az ír-észak-ír határ átjárhatóságának fenntartására vonatkozó javaslattal. Ugyanez a helyzet az EU és az Egyesült Királyság jövőbeni kereskedelmi-gazdasági kapcsolatával is.

Szakértők úgy látják, hogy valóban csak akkor mozdulhatnak ki a tárgyalások a holtpontról, ha a londoni kormány megoldási javaslatokkal áll elő. Jelen pillanatban még csak célzások sem láttak napvilágot azzal kapcsolatban vannak-e olyan ötletek, amelyek áttörést hozhatnának a válási tárgyalásokon.

A fotó forrása: Pixabay