A frankfurti székhelyű ECB 170,9 milliárd dollárt kölcsönzött a bankoknak hét napra 2,277 százalékos fix kamattal; a Bank of England 76,3 milliárd dollárt, a svájci központi bank pedig 7,1 milliárd dollárt bocsátott a bankok rendelkezésére, az ECB-hoz hasonló feltételekkel - számol be a Bloomberg.

A döntéshozók ezekkel a lépésekkel a beállt hitelpiacokat igyekeznek felolvasztani, a bankokat pedig arra próbálják rávenni, hogy ismét hitelezzenek egymásnak. Az összehangolt lépések, hatalmas tőkejuttatások és garanciák hatására a pénzpiaci kamatok már csökkenni kezdtek, vagyis lassan jelentkeznek az intézkedések hatásai. A londoni libor bankközi kamat 9 bázisponttal 4,55 százalékra csökkent szerdán, egymás után harmadszor. Ázsiában is estek a kamatok, miután a Bank of Japan is gyakorlatilag korlátlan dollártámogatást, Hongkong pedig korlátlan betétgaranciát ígért.

Az USA-ban a kormány 250 milliárd dollárt ajánlott föl a bankoknak, cserében bizonyos tulajdoni részekért például a Goldman Sachs csoportban. A britek 50 milliárd fontot költenek bankok részeire, Franciaország, Németország, Spanyolország, Hollandia és Ausztria pedig összességében 1300 milliárd eurót ígért a bankrendszer megtámasztására.