A Szolidaritás szakszervet hosszú kihagyás után ismét tüntetést szervez Varsóba, az Európai Bizottság képviselete és több minisztérium elé - adta hírül a Business Insiderl Polska. A nagy múltú szakszervezet ezzel a megmozdulással akarja felhívni a figyelmet arra a veszélyre, amellyel szerinte Lengyelország szembe került, nevezetesen, hogy az ország elvesztheti energetikai biztonságát és függetlenségét.

Ezzel arra céloznak, hogy a szén felhasználásának korlátozása miatt az ország legalábbis átmenetileg, de lehet, hogy hosszú távon energiahordozó-importra kényszerülhet, miközben a bányászatban dolgozók az utcára kerülnek. Meg akarjuk mutatni, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) kormánya nem fordíthatja szembe a társadalmat a bányászokkal, annak ellenére, hogy a PiS-nek sok szavazója van - mondják a tüntetés szervezői. Szerintük az energiaágazat képviselői gyakran a hatalomnak segítenek.

A napokban az egészségügyben dolgozó nővérek is az utcára mentek. Nemcsak tüntettek, hanem sztrájkoltak is, az akcióban Lengyelország 40 kórházának dolgozói vettek részt. A sztrájkot azért szervezték, mert szerintük legalacsonyabb fizetést megállapító jogszabály nem garantálja a fizetés stabil növekedését.