Friuli-Venezia Giulia utcáin és terein ismét mindenki maszkot visel.

A Szlovéniával határos, 1,2 millió lakost számláló tartomány hétfőtől úgynevezett sárga színű övezetnek számít, amely a járványintézkedések szigorítását jelenti - írja az MTI.

Ismét kötelező a maszkviselés, de nemcsak az üzletekben, hivatalokban, iskolákban, a tömegközlekedési eszközökön és minden más zárt téren, hanem a szabadban is. Kivételt egyedül a magányos séta jelent, például parkban kutyasétáltatás közben, vagy szabadtéri sporttevékenység esetében - jelentette Il Piccolo című trieszti napilap.

A tartomány egy héttel megelőzte az országosan december 6-tól bevezetendő szigorítást, miszerint a tömegközlekedési eszközökre majd kizárólag azok szállhatnak fel, akik legalább egy adag oltást megkaptak. Ugyanaz vonatkozik a színházakba, mozikba, múzeumokba, sportlétesítményekbe történő belépésre is, valamint oltási igazolás szükséges a bárok és éttermek belső termeiben történő asztali fogyasztáshoz is. Az oltási igazolás csakis a betegségből történt felgyógyulással "váltható ki", a negatív teszteredmény nem elegendő többé a védettség igazolásához.

Sajtóbeszámolók szerint az utóbbi egy héten a tartományban a legtöbb új beteget azonosító Trieszt utcáin az emberek többsége már viselte a maszkot. A belváros éttermesei úgy nyilatkoztak, hogy tartanak a látogatottság visszaesésétől, mivel még az oltottak is "komplikációnak" tartják a védettségi ellenőrzéseket és inkább lemondanak a vendéglőről.

A nemrég újraválasztott trieszti polgármester, Roberto Dipiazza, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) politikusa szerint a felelősség az oltásellenes tüntetőket terheli, akik október közepétől ezrével, maszk nélkül tüntettek a város kikötőjében és főterén. A tartományban a járvány terjedését mutató reprodukciós ráta megközelítette a hét százalékot, a kórházak Covid-osztályainak telítettsége pedig túllépte a tizenöt százalékot.

Az olasz egészségügyi tárca adatai azt mutatják, hogy több más régió is a szigorítások bevezetésének küszöbén áll: az elsők között az északi Lombardia, ahol a napi esetszám ismét kétezer fölé ugrott. Trentino-Alto Adige régióban már 36 önkormányzatot helyeztek teljes zárlat alá, éjszakai kijárási tilalommal.

A polgármestereket tömörítő ANCI elnöke, Antonio Decaro - aki a déli Bari első embere -, azt kérte a kormánytól, hogy december 6-tól mindenhol rendelje el a kötelező maszkviselést szabadtéren is. Számos városban már kötelező a maszkhasználat a belváros emberekkel teli utcáin.

A vasutasok, a városi tömegközlekedésben dolgozók és a taxisok szakszervezetei péntekre országos sztrájkot hirdettek meg a munkavégzéshez kötelező védettségi igazolás bevezetése ellen tiltakozva. Az érdekképviseletek szerint az oltás nélküli dolgozók megkülönböztetése diszkriminációhoz vezet. A jelenlegi szabályok szerint az oltakozást megtagadó dolgozóknak 48 óránként negatív teszteredményt kell bemutatniuk.

A szakszervezetek megvalósíthatatlannak tartják azt a rendelkezést is, miszerint december 6-tól csakis oltási igazolással lehet buszra, metróra, villamosra vagy taxiba szállni. Kifejtették, hogy az utasok egyenkénti ellenőrzéséhez sem a sofőrök, sem a kalauzok nem elegendők.

Luciana Lamorgese belügyminiszter a prefektusokkal hétfőn egyeztetett az oltás nélküliek ellenőrzési módozatairól. A tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy az első fázisban szúrópróbaszerűen végzik majd az utasok ellenőrzését.