A Nagykövet Iskola program célja a középiskolás fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamentáris demokrácia iránt. A részt vevő iskolák diákjai  a tanév során különféle iskolán belüli és kívüli programokon keresztül aktív ismereteket szerezhetnek az Európai Unióról és különösen az Európai Parlamentről.

A 2021/22-es tanévben az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája a Nagykövet Iskola hálózat bővítése érdekében magyarországi középfokú oktatási intézmények pályázatát várja szeptember 30-ig, az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programban való részvételre.

A cél, hogy a nagykövet-iskolák hálózata biztosítsa az ország területi lefedettségét és reprezentálja az intézménytípusok sokszínűségét. Ennek érdekében e felhívás során főként Nógrád, Bács-Kiskun, Tolna, Zala és Vas megye intézményeinek pályázatait várjuk. Mindez azonban nem zárja ki egyéb területről érkező, magas színvonalú pályamunka sikerét.

Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programban részt vevő diákok és tanárok megismerik az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket és az Európai Parlament szerepét a döntéshozatali folyamatban. A programot az iskolákban vezető tanárok az első évben egy 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzésen vesznek részt, melynek során megismerkednek a program kritériumrendszerével, az Európai Parlament működésével, aktualitásaival és segítséget kapnak a gyakorlati tervezéshez, a metodológia kialakításához és az iskolai programok megszervezéséhez. A résztvevő iskolák nagyrészt maguk döntik el, hogy a tanév során milyen európai unióhoz köthető projekteket, programelemeket valósítanak meg iskolatársaikkal. A tudásmegosztást letölthető digitális oktatási anyagok is segítik.

A pályázatokat az [email protected] e-mail címre lehet benyújtani.

A pályázat beküldési határideje 2021. szeptember 30.

A jelentkezési feltételeket itt találja, oktatási anyagokat pedig innen lehet letölteni.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.