A rubel árfolyama az év eleje óta mintegy 8 százalékkal gyengült részben amiatt, hogy az amerikai szövetségi jegybankrendszer, a Fed december óta fokozatosan zárja el pénzcsapját: december után januárban újabb 10 milliárd dollárral csökkentette gazdaságélénkítő célú eszközvásárlását, amelynek volumene ezzel havi 65 milliárd dollárra csökkent.

Gyengítette a rubelt a pénzügyminisztérium múlt szerdai bejelentése is, miszerint a nyílt piacon napi 100 millió dollárt vásárol tartalékalapjának növelésére, május végéig mintegy 6 milliárd dollárt tervez beszerezni. A rubel gyengüléséhez hozzájárul továbbá a szomszédos Ukrajnában kialakult bizonytalan belpolitikai helyzet is a szakértők szerint.

Az orosz központi bank az idén már huszonnyolcadszor, februárban tizenötödször volt kénytelen beavatkozni dolláreladással a rubel védelmében csütörtökön, mert a rubel tovább gyengült a dollárból és euróból álló devizakosárhoz képest.

A jegybank csütörtökön azt közölte, hogy 5 kopejkával emelte a határértékeket, 35,15 illetve 42,15 rubelre a devizakosárhoz képest. A jegybank automatikusan legalább 5 kopejkával feljebb tolja az árfolyamsáv határértékeit, amint minimum 350 millió dollárt költ devizaeladásra a rubel védelmében.

Az orosz jegybank 7,82 milliárd dollárt és 586 millió eurót költött a rubel árfolyamának erősítésére csak januárban. Ez az összeg jóval felülmúlja a decemberben ugyanerre a célra fordított 3,57 milliárd dollárt és 326 millió eurót.

Tavaly június végén változtattak hosszú idő után először az árfolyamsávon, 31,65-38,65 rubelről indulva. Novemberben hatszor, decemberben nyolcszor, januárban tizenháromszor került sor sáveltolásra.

Csütörtökön a dollár-euró kosár egy egysége 42,06 rubelt ért. Csütörtökön 13 óra körül a moszkvai értéktőzsdén dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS indexe 3,2 százalékos veszteségen állt a szerdai záróértékhez képest, miközben a likvidebb rubelkereskedésű MICEX tőzsdemutató 2,5 százalékos veszteséget jelzett.