A tájékoztatásban emlékeztetnek, hogy az egységes távközlési piacról szóló rendelet alapján 2017. június 15-ét követően megszűnnek a roamingdíjak. Az átmeneti időszakban a mobiltelefonos hívásokért percenként legfeljebb 5 eurócentet, sms-enként 2 eurócentet, az adatforgalomért pedig megabájtonként 5 eurócentet számolhatnak fel az EU-ban a szolgáltatók.

A roamingdíjak eltörlése az úgynevezett távközlési csomag egyik eleme, amelynek részeként a felek megegyeztek abban is, hogy lépéseket tesznek a netsemlegesség előmozdításáért, ennek eredményeként az internetes szolgáltatók azonos módon ítélnék meg az online elérhető tartalmakat, weboldalakat és platformokat - olvasható az összegzésben.

Pontosítás a roamingdíjakról

A cikk közzé tételét követően a Vodafone pontosította a díjakról szóló információt. A társaság közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós szabályozás április 30-ig azt a felső limitet határozta meg, aminél nem lehettek magasabbak a szolgáltatók által alkalmazott tarifák. A hívásindítás és -fogadás, az sms-küldés, illetve az adatforgalom árának felső határát szabályozó tarifákat az EU eurócentben szabályozta s nettó árakat tett közzé.

Május elsejével megváltozott a szabályozás, a felső határ helyett az EU immár azt szabályozza, hogy a szolgáltatók a belföldi árakhoz képest mekkora felárat, kérhetnek az EU területén roaming környezetben igénybe vett szolgáltatásokért. A szabályozás szerint az új árak nem lehetnek magasabbak, mint a korábban megállapított limit alapján voltak.

Az EU által eurócentben meghatározott többletdíjat az Európai Központ Bank által közzétett, 2015. március, április és május havi középárfolyamok átlagolásával kellett forintra váltaniuk. Az átváltáskor használt árfolyam 301,94 forint/euró. Az így kialakult árakra tevődik Magyarországon a 27 százalékos áfa.

A szabályozásnak megfelelően a magyarországi mobilszolgáltatók is átalakítják roaming-díjszabásukat: a Telekom pénteken közölte, hogy 2016. április 30-ától új roaming-kedvezményeket vezetnek be. A távközlési szolgáltató lakossági és üzleti ügyfelei EU zónán belüli roamingdíjait az előfizetésük szerinti belföldi díjcsomaghoz igazítja.

A Vodafone április elsején jelentette be, hogy aznaptól minden új előfizető számára eltörli az európai uniós roaming díjakat, valamennyi havidíjas lakossági és üzleti előfizetője a belföldi feltételekkel megegyezően indíthat, fogadhat hívásokat, küldhet SMS üzeneteket és a hazai adatkeretüket használhatják az unió területén is.

QP | Quality Placement