Mára virradóra Lengyelország újra bevezette schengeni határainak ellenőrzését Németországgal, Szlovákiával, Csehországgal és Litvániával, valamint kikötőiben és repülőterein. Tavaly nyáron a Világgazdasági Fórum miatt Ausztria is hozott hasonló átmeneti intézkedést, ami miatt Hegyeshalom határátkelőn is ellenőrizték a belépőket.

Az országutakon az ellenőrzést a határőrség mozgó egységei végzik az úgynevezett "Schengenbuszok" segítségével, amelyek számítógépes összeköttetésben vannak az adatbázisokkal és fel vannak szerelve a személyi okmányok ellenőrzésére alkalmas és kábítószerek azonosítására képes berendezésekkel. Nem mindenkit és mindenhol ellenőriznek, csak azokat, akiket a kockázatelemzés alapján vagy beérkezett információ alapján gyanúsnak találnak.

Ennek ellenére minden, az Európai Unióból Lengyelországba utazónak azt tanácsolják, hogy legyen náluk a személyazonosságukat és állampolgárságukat igazoló okmány, vagyis személyi igazolvány vagy útlevél. Az unión kívülről érkezőknek útlevél mellett tartózkodási engedéllyel vagy vízummal is kell rendelkezniük. A július 1-ig tartó határellenőrzés a varsói belügyminisztérium közleménye szerint nem fog problémákat okozni az utazóknak, és nem fogja akadályozni vagy lassítani a forgalmat. Összesen 254 ellenőrző pontot állítanak fel, a legtöbbet a cseh határon, 120-at, a legkevesebbet a litván határon, mindössze 5-öt. Emellett ellenőrzés alá vonnak 9 tengeri kikötőt és 19 repülőteret.

A biztonsági intézkedés végrehajtásában nemcsak az illetékes lengyel szervezetek vesznek részt a határőrségtől és a rendőrségtől a katonai csendőrökig, de az érintett schengeni államok határőrei is.