Zimbabwe 2009-ben az amerikai dollárt, a brit fontot és a dél-afrikai randot tette meg hivatalos fizetőeszköznek, miután elszabadult az infláció, aminek a mértékére csak következtetni lehet. A kormány ugyanis 2008-ban leállította az ezzel kapcsolatos adatközlést az egyes termékek árának követhetetlensége miatt - írta az MTI.

Egyes számítások szerint 2008 októberében az infláció 79,6 milliárd százalék volt, röviddel később már 500 milliárd százalék. A kormány egyre magasabb névértékű bankókat bocsátott ki. A 100 ezer milliárd címletű volt a legnagyobb, ezt valamikor 2009 elején hozta forgalomba a zimbabwei jegybank.

Majd 2009 áprilisában megszüntették a nemzeti valuta, a zimbabwei dollár használatát. A zimbabwei dollárt 1980-ban vezették be és ekkor többet ért, mint 1 amerikai dollár.

A nemzeti deviza elértéktelenedése annak a gazdaságpolitikának a következménye, aminek a hatására az egykor virágzó gazdaság totálisan összeomlott, az egykor Afrika éléskamrájának nevezett országban súlyos élelmiszerhiány alakult ki.

Az elmúlt nyolc évben ugyan nagyjából stabilizálódott a pénzügyi helyzet, az elmúlt két hónapban azonban akuttá várt a devizahiány és ebből adódóan sok termék eltűnt a boltok polcairól, más cikkeknek az ára pedig szinte naponta emelkedik.

Általában a havi 50 százaléknál nagyobb árszínvonal-emelkedést nevezzük hiperinflációnak. A Reuters a minap idézte idézte Steve Hanke, az amerikai Johns Hopkins University professzorát, aki szerint Zimbabwe ismét a hiperinfláció állapotába került. Ezt támasztja alá a zimbabwei székhelyű Econometer Global Capital is, amely szerint szeptemberben 65 százalék volt az infláció. A zimbabwei statisztikai hivatal egészen más következtetésre jutott, számításai szerint a szeptemberi infláció 0,78 százalék volt.

A címlapfotón Robert Mugabe zimbabwei elnök látható, fotó: AFP PHOTO/Jekesai NJIKIZANA