Moszkva akár már szeptemberben értékesítheti a legnagyobb kelet-európai hitelintézetnek számító Szberbank 7,6 százaléknyi részvénycsomagját - értesült a Bloomberg. Az új privatizációs menetrendet az orosz kormány május 31-ei ülésén fogadhatják el. Az ügyhöz közel álló forrás a hírügynökségnek arról számolt be, hogy Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök arra utasította első helyettesét, Igor Suvalovot, hogy készítsen új forgatókönyvet az olaj- és gáziparon kívüli jelentősebb állami tulajdon 2015-ig történő értékesítésére.

Eredetileg tavaly szeptemberre tűzték ki a pakett értékesítését, ám azt a válságra hivatkozva többször is elhalasztották. A központi bank, vagyis a Bank Rossziji - amelyen keresztül az orosz állam 57,6 százalékos részesedéssel bír a Szberbankban - elnökhelyettese januárban arról beszélt, hogy a kormány addig kivárna az eladással, amíg 100 rubelhez nem közelít a részvényárfolyam. Kedden délelőtt 0,9 százalékos erősödéssel 81 rubelnél tartott a kurzus.

A Szberbank a közelmúltban 505 millió euróért szerezte meg a Volksbank kelet- és közép-európai leányvállalatait - köztük a Magyarországi Volksbank Zrt.-t - tömörítő Volksbank Internationalt.