A tavaly szeptemberben zárult 2009-es költségvetési évben is rekord méretű, 1,41 ezer milliárd dollár volt a deficit.

A hiány 2011-ben a Fehér Ház költségvetési hivatalának becslése szerint 1,42 ezer milliárd dollár lesz. Ez 150 milliárd dollárral több annál, mint amit korábban jósoltak; a háttérben az adóbevételek még mindig tartó csökkenése húzódik.

A gazdaság állapotára vonatkozó új előrejelzés szerint a munkaerőpiac helyzet nem fog lényegesen javulni az elkövetkező években: a jelenleg 9,5 százalékos munkanélküliségi arány jövőre csak 9 százalékra fog mérséklődni, és 2012-ben is még magas, átlagosan 8,1 százalék lesz.

Nem kormányzati közgazdászok úgy látják, hogy az évtized elején már nem fog a munkanélküliség a szokásos - 5,5-6 százalékos - szintre visszasüllyedni.

Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési hivatalának (OMB) vezetője úgy fogalmazott: a számadatok egy olyan költségvetési helyzetre utalnak, amelyre figyelni kell.

Az OMB helyzetértékelése szerint az amerikai gazdaság növekedését még mindig egy sor erős tényező hátráltatja. Ezek közé tartozik a továbbra is szűkös hitelpiac, az eladatlan házak nagy száma, és ugyancsak szerepet játszik az európai adósságválság.

A költségvetési deficit elszabadulásában nagy szerepet játszott az, hogy a kongresszus a 2008-ban kezdődött pénzügyi válság kitörése után a nagybankok kisegítéséről határozott, ezenkívül tavaly 862 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagot fogadott el.