Panosz Kammenosz, a Független Görögök (ANEL vezetője azzal fenyegetőzik, hogy pártja visszavonja a támogatását a kormánytól, ha az nem veszi figyelembe az egyházak elvárásait politikája alakításában - írja az athéni ekathimerini.com hírportál.

A radikális jobboldali ANEL a radikális baloldali Szirizával összefogva irányítja Görögországot, vezetője a hadügyminiszter. A két pártnak kicsi többsége van a 300 fős parlamentben, így a törpepárt kilépése is boríthatja a kormányt, ami egyben az ország harmadik uniós segélyprogramjának elakadásával járna.

Kammenosz úgy látja, hogy a kormány és az egyház konfliktusa katasztrofális hatással járna Görögországban. Véleményét azt követően fogalmazta meg, hogy nem csillapul a vita arról, milyen szerepet játsszon az egyház az oktatásban és a társadalomban.

Szorongatott helyzet

Ha a kormány továbbra is figyelmen kívül hagyja a vallási vezetők akaratát, és folytatja azokat az átalakításokat, amelyek lényegesen megváltoztatják az ortodox egyház részvételét az oktatási rendszerben, akkor nem fogom támogatni a kormányt, és ezt megmondtam a miniszterelnöknek és az érseknek is - fejtegette. Ugyanakkor lát lehetőséget a vita rendezésére.

Az ügy rosszkor jön a kormánynak, amelyet tovább szorongatnak a hitelezői az eurótagállamok. Athén reményei ellenére az eurózóna pénzügyminiszterei nem javasolták főnökeiknek a harmadik görög segélycsomag 2,8 eurós következő részletének átutalását, hanem ehelyett egyelőre csak 1,1 milliárdot hagytak jóvá. A maradék 1,7 milliárdról október végén dönthetnek.