A megbeszéléseket a ciprusi ENSZ-misszió (UNFICYP) székhelyén, Nicosia egykori repülőterén folytatják a világszervezet égisze alatt. A két vezetőt több tucat újságíró várta, de a tárgyalások előtt nem nyilatkoztak. Az egyórásra tervezett találkozó célja, hogy megállapodjanak a sziget újraegyesítéséről szóló további tárgyalások keretéről. A ciprusi kormány szóvivője szerint a megbeszéléseket a jövőben Athénban és Ankarában tarthatják majd.

A Földközi-tengeri sziget 40 éve szakadt ketté, miután Ciprus északi részét 1974-ben megszállta Törökország. Ankara védhatalmi státusára hivatkozva avatkozott be a ciprusi török kisebbség védelmében, válaszul a Görögországgal történő egyesülést szorgalmazó görög ciprióták puccsára. Pár évvel később létrejött az Észak-Ciprusi Török Köztársaság, amelyet csak Ankara ismer el, s amelynek fennállását a területén állomásozó több tízezer török katona szavatolja. Ciprus déli, görög része 2004-ben az Európai Unió tagja lett. Ugyanebben az évben a ciprusi görög közösség népszavazáson elutasította az országegyesítésre kidolgozott nemzetközi tervet.

A sziget megosztottsága több szempontból is hátrányos az érintett felek számára. A helyzet megoldatlansága állandó akadályt jelent például Törökország 2005 óta húzódó uniós csatlakozási folyamatában, mivel az EU-tag Ciprus blokkolja a kulcsfontosságú csatlakozási fejezetek lezárását. Ciprus újraegyesítése megkönnyítené továbbá a sziget körüli tengerfenéken rejlő energiahordozók kiaknázását is.