Törvényjavaslatot terjeszt be a prágai területfejlesztési minisztérium az illetékes minisztériumoknak, hogy nyilvánítsák a prágai kastély egész területét állami tulajdonnak. A komplexum néhány épület kivételével a cseh államfő székhelye, ám évtizedes vita után a korábbi jobboldali kormány úgy döntött, hogy - a jelentős társadalmi nyomás ellenére - a vár nagy részét átadja a katolikus egyháznak.

A jelenlegi szociáldemokrata vezetés a CTK beszámolója szerint történelmi és gyakorlati okokkal egyaránt indokolta javaslatát. Szakértői szerint lehetetlen egyszerre biztosítani ennek az egyedülálló nemzeti kulturális örökségnek a látványát és a köztársasági elnök biztonságát, amennyiben az épületek nem képezik a Cseh Köztársaság exkluzív tulajdonát.

A minisztérium javaslata kiemelte, hogy a Prágai Kastély nemcsak a cseh történelmi, de a kulturális örökségnek is a legfontosabb eleme, amelyet rengeteg turista látogat. Karla Slechtova miniszter asszony a következőket nyilatkozta: "A Prágai Kastély államiságunk, köztársaságunk szimbóluma, és nem hiszem, hogy a kastély bármelyik épületét vissza kellene juttatni az egyháznak".