Előzőleg a Gazprom orosz gázipari cég jelezte: felszólíthatja Kijevet arra, hogy előre rendezze gáztartozását, mert január végére az ukrán adósság elérte már a 3,35 milliárd dollárt. Döntés erről azonban még nincs - nyilatkozott a Gazprom szóvivője a Vedomosztyi című orosz lapnak.

Ukrajna 2,452 milliárd köbméter földgázt importált Oroszországtól januárban 658,4 millió dollárért. Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz államfő szóvivője a Reutersnak azt mondta, hogy a Kreml szorosan figyelemmel követi a kétoldalú megállapodások végrehajtását. Nem fűzött megjegyzést ugyanakkor ahhoz, hogy Ukrajna esetleg nem lesz képes időben rendezni gáztartozását.

A problémamentes orosz-ukrán gázkapcsolatok már csak azért is fontosak Európának, mert Oroszország fedezi gázszükségletének mintegy negyedét. A Gazprom tavaly 161,5 milliárd köbméter földgázt exportált Európába.

Az elmúlt években Ukrajna többször elmaradt gázszámla kifizetésével, ezért Moszkva csökkentette a gázszállítást Ukrajnába. Ennek pedig egyebek között az lett a következménye, hogy kevesebb földgáz jutott Európának a téli fűtési szezonban.

Utolsó pillanatban léptek vissza az EU-s szerződéstől

A komoly devizahiánnyal küszködő Ukrajna tavaly - gyakorlatilag az utolsó pillanatban - elállt attól a tervtől, hogy kereskedelmi megállapodást kössön az Európai Unióval. E helyett december 17-én szorosabb gazdasági kapcsolat létrehozásáról állapodott meg Oroszországgal, amely ígéretet tett arra, hogy cserébe 15 milliárd dollár értékben vásárol ukrán kötvényeket, emellett legalább 4 milliárd dollár éves megtakarítást eredményező engedményt ad az Ukrajnába exportált orosz földgáz árából.

A 15 milliárd dollárból december végén Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt.

Ukrajnában az utóbbi hetekben felerősödtek az Oroszországgal kötött paktum elítélőinek az utcai megmozdulásai. Oroszország a napokban jelezte, hogy újabb kétmilliárd dollárért vásárolna ukrán kötvényeket, de erre csak azután kerülhet sor, hogy megalakul az új kijevi kormány, miután Mikola Azarov miniszterelnök lemondott a múlt héten.

QP | Quality Placement