Kaczynski mellett a tisztújító kongresszus 1008 küldötte szavazott, heten voksoltak ellene, egy tartózkodott. "Az eredményt a bizalom aktusának tekintem, ugyanakkor meghatalmazást is látok benne, hogy a változások nagy táborának valódi vezetője legyek" - mondta az eredményhirdetést követő felszólalásban Kaczynski, megjegyezve: az ellene leadott szavazatok bizonyítják, hogy működik a párton belüli demokrácia.

A pártelnök a voksolás előtt, délelőtt is mondott beszédet, melyben összefoglalta a PiS belpolitikai és gazdasági stratégiáját. A külpolitikai részben aggasztónak minősítette a múlt csütörtöki brit népszavazás eredményét, amely szerinte az európai integráció széteséséhez vezethet.

Az Európai Unió (EU) további "dezintegrációját" eredményezhetik Kaczynski szerint a Brexit utáni első uniós javaslatok is. Lengyelországnak ezzel szemben a "reintegrációt" kell szorgalmaznia - jelentette ki a politikus. Aláhúzta: a lengyel társadalom továbbra is többségében EU-párti, és a PiS is az. "Mi azonban a nemzetek unióját akarjuk, amelyben valóban érvényesítik a szubszidiaritás elvét" - hangsúlyozta.
Bejelentette azt is: a párt az új lengyel alkotmány tervezetén dolgozik, amely többek között "a nemzet jogait, a szuverenitást biztosítaná, és meghatározná az EU-val való viszonyt". Megjegyezte: az új alkotmány elfogadása ebben a parlamenti ciklusban nem valószínű, mindazonáltal "a társadalomnak jelezni kell, hogy létezik valamiféle alternatíva".
Kaczynski a 2001-ben alapított PiS második elnöke, 2003-ig a tisztséget ikertestvére, Lech Kaczynski néhai államfő töltötte be. A szombati varsói kongresszuson a pártelnökön kívül a PiS 120 fős politikai tanácsát választják meg, amely várhatóan ősszel a tömörülés elnökhelyettes-jelöltjeiről dönt majd.

A PiS kongresszusával egyidejűleg a fő lengyel ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) programkonferenciát tart. Az ott felszólaló Grzegorz Schetyna pártelnök a PiS-t EU-ellenességgel vádolta, amit "nagy veszélynek" minősített Lengyelország EU-tagságára nézve, és azt javasolta: alkotmányban kell rögzíteni a lengyel uniós tagságot.

Schetyna amellett olyan alkotmánymódosítást javasolt, amely alapján leváltható lenne a lengyel államfő. Lengyelországban közvetlenül választják az elnököt, a tisztséget tavaly május óta betöltő, a PiS jelöltjeként megválasztott Andrzej Dudát az ellenzék azzal vádolja, hogy a fennálló lengyel alkotmánybírósági válság során részrehajló, és az anyapártjának kedvez.