Jóváhagyta a kassai kerületi ügyészség az európai elfogatóparancs alapján, kábítószerügyletek gyanúja miatt őrizetbe vett Antonino Vadala kiadatását - közölte pénteken a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. A Szlovákiában élő olasz vállalkozó az után vált ismertté, hogy neve szerepelt a februárban meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak utolsó, halála után leközölt cikkében - írta az MTI tudósítója.

Az ügyészség mostani döntése ellen nincs fellebbezési lehetőség, a kiadatás végrehajtására legkésőbb tíz napon belül sort kell keríteni - mondta a szlovák hírügynökségnek a kassai kerületi ügyészség szóvivője. Antonino Vadala korábban beleegyezett abba, hogy kiadják az olasz hatóságoknak.

QP | Quality Placement

Az olasz férfi ellen egy velencei bíróság döntése alapján adtak ki európai elfogatóparancsot. Előbbi szerint Vadala ellen kábítószer-kereskedelem és bűnszervezetben való részvétel gyanújával folyik eljárás Olaszországban. Az olasz hatóságok szerint nagy mennyiségű, Dél-Amerikából származó kokain Olaszországba csempészésében vett részt.

Az olasz férfit az európai elfogatóparancs alapján még március 13-án vették őrizetbe a szlovák hatóságok Kelet-Szlovákiában, ahol évek óta mezőgazdasággal összefüggő vállalkozást működtetett. Előzetes letartóztatását később kiadatási fogságra változtatták.

Vadala azután vált ismertté a szlovák közvélemény számára, hogy neve szerepelt a meggyilkolt Kuciak utolsó riportjában, amely a kalábriai 'ndrangheta bűnszövetkezethez közel álló személyek szlovákiai megjelenésével, ott végzett gazdasági tevékenységükkel, illetve kapcsolati hálózatukkal és állítólagos politikai kötődéseikkel foglalkozott. A cikkben említés esett több Szlovákiában élő olaszról, köztük Vadaláról és néhány közvetlen rokonáról is. Közülük többeket már március 1-jén őrizetbe vette a szlovák rendőrség, akkor az újságíró meggyilkolásának ügyében indított nyomozás keretében. A gyilkossággal kapcsolatos felvetések leellenőrzése után azonban ezeket a személyeket szabadlábra helyezték.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.