A Moszkva és Kijev között tavaly ősszel létrejött megállapodás értelmében a Gazprom csak annyi földgázt szállít Ukrajnának, amennyit az előre kifizet.

Az ukrán állami Naftohaz gázipari konszern januárban 920 millió köbméter, tavaly decemberben 518 millió köbméter orosz földgázt importált.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője kedden azt közölte, hogy Ukrajna az idei első negyedévben ezer köbméterenként 329 dollárért kapja az orosz földgázt.

Részben a felhalmozott adósság miatt Oroszország tavaly júniusban leállította a gáz szállítását Ukrajnának. Ősszel az a megállapodás született, hogy Oroszország felújítja a gázexportot, de csak abban az esetben, ha Kijev a korábbi tartozásából 3,1 milliárd dollárnyi részt 2014 végéig rendez, és előre kifizeti az igényelt gázmennyiséget.

Ukrajna november elején 1,45 milliárd dollárt, december 24-én további 1,65 milliárd dollárt törlesztett a Gazpromnak a korábban ki nem fizetett orosz gázszállítások után. Kijev ezzel csak részben rendezte tartozását a Gazprommal szemben. Ukrajnának még 2,44 milliárd dollár gázadóssága van Oroszországgal szemben.