A féléve háborúba kényszerített Ukrajna nemzeti energia vállalata (Ukrenergo) arra számít, hogy az Európai Villamosenergia Átviteli Hálózat (ENTSO-E) jóváhagyja az ország elektromos exporstkapacitásainak szeptember 2-től történő növelését - jelenti az Ukrinform.

A témáról az Ukrenergo igazgatótanácsának elnöke, Volodimir Kudrytskyi beszélt egy augusztusi gazdasági felméréseket átbeszélő ülésen, ahol elmondta, hogy az állami vállalat 2 milliárd hrivnya (22,5 milliárd forint) bevétellel számol csak az államközi rendszerösszekötőkhöz való hozzáférés értékesítéséből.

Korábban egy ukrán energiaminisztériumi tanácsadó a Reuters írása alapján azt mondta, az ország másfél milliárd euró (620 ezermilliárd forint) bevételre számít az év végéig az EU irányába eladott árammal, amik júliustól többek közt Magyarországra is érkeznek.

Erőltetett menet

Bár a Krím-félsziget megszállása nyomán, már korábban is szó volt megállapodás az európai exportról, Ukrajna csak márciusban, a megszállás megkezdése után jelentkezett hivatalosan az ENTSO-E-nél. A háború miatt ezt 2,5 évvel a tervezettek előtt tehették meg.

Kudrytskyi szerint rövidesen megvalósulhat az összeköttetések 250 megawattról való bővítése, amihez valószínűleg megkapják az ENTSO-E jóváhagyását is. Ehhez az Ukrenergo mintegy 200 millió eurós hiteltámogatást kíván összegyűjteni nyugati partnereitől.

A vállalat már egy 50 milliós euróhitelt felvett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) és ezen a héten újabb, így már összesen 97 millió eurós hitelszerződést tervez aláírni az EBRD-vel. A vállalat jelenleg is tárgyalásokat folytat az Európai Beruházási Bankkal (EBB) akiktől egy 50 millió eurós hitelt remélnek.