A 2021 nyarán kitalált menetrend szerint a teljes ukrán vezetékhálózatot február 24-én kísérletképpen leválasztották az oroszról, és rákapcsolták az európaira. Ez egy olyan technikai teszt volt, amiről az oroszok is előre tudtak, háromoldalú egyeztetések előzték meg. Az orosz katonai támadás éppen a kísérleti leválasztás napján, február 24-én kezdődött - írja a 444.hu.

Az eredeti menetrend szerint a teszt hétfőig tartott, azonban az ukrán kormány úgy döntött, hogy nem kapcsolódnak vissza az orosz hálózatra többet. Viszont a tesztüzem végeztével az EU-s rendszerből is kikerültek.

Mindez azt jelenti, hogy Ukrajna jelenleg csak a saját áramtermelő erőműveire számíthat. Bármilyen fennakadás esetén komoly áramszünetek keletkezhetnek. Ha az ukrajnai atomerőművek vagy szenes erőművek bármilyen okból leállnának, Ukrajna jelenleg nem tudna áramot szerezni külföldről.

Ezért Ukrajna arra kérte az EU-t, hogy minél hamarabb hivatalosan, üzemszerűen is rácsatlakozhasson az európai hálózatra. Az EU energiaügyi miniszterei hétfő délutáni ülésükön úgy döntöttek, hogy támogatják ezt a törekvést, de a technikai levezetése még napokig, sőt akár hetekig is eltarthat - írja a portál.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.