Nemzetközi szakértői csoportot küldene az orosz kézen lévő ukrajnai zaporozsjei atomerőműbe az ENSZ nukleáris felügyelő szervezete - írta meg a EuroNews. 

"Az ukrán szabályozó hatóság arról tájékoztatott bennünket, hogy elvesztették az irányítást a nukleáris anyag felett. Az ukrán hatóságok éppen a múlt héten közölték, hogy az ellátási láncuk megszakadt"

– mondta Rafael Grossi, a NAÜ  vezetője, aki felszólította Moszkvát, hogy az biztosítson hozzáférést a reaktorokhoz. Pláne, hogy azok márciusban állítólag megsérültek az Ukrajnában zajló háborúban, amikor az oroszok lőni kezdték az objektumot. 

Mint arról akkor a Napi. hu elsőként számolt be a magyar sajtóban: az oroszok csellel át akarták venni az erőmű feletti szakmai irányítást is, de a beszivárgási kísérlet kitudódott, és nemzetközi botrány lett belőle. A történtek fajsúlyosságát jelzi, hogy márciusban, a cikk megjelenése után a Roszatom magyarországi sajtószolgálata külön magyarázkodó levelet küldött, hogy a helyzetre magyarázatot adjon.

Az ukrán nukleáris energia szektorral kapcsolatban a NAÜ aggodalma nem csak a Zaporozsjei reaktorokra korlátozódik: továbbra sem tisztázódott az oroszok csernobili akciójának célja és "eredménye". Az öt hétig tartó orosz megszállás során a katonák állítólag megrongálták és kifosztották az erőművet - a Euronews úgy tudja, hogy olyan tételeket is elloptak-elraboltak, amelyek elengedhetetlenek az atomerőmű biztonságához.

Bekebelezni, "haza bekötni"

Az ukrán nukleáris iparral kapcsolatban az oroszok csernobili és zaporozsjei visszavonulását követően megírtuk, hogy máris hozzáláttak az oroszoktól való teljes elszakadáshoz, és az amerikai Westinghouse helyszíni látogatást is tett a térségben, hogy lássa, mibe-hogyan tudna adott esetben belépni.

Legutóbb, május végén viszont a BBC már egyáltalán nem az építkezésről és a tervezésekről írt, hanem arról, hogy Moszkva a Zaporozsjei blokkokat be akarja kapcsolni - és azt az orosz villamos energia hálózatra akarja átkötni.  Ez technológiai és infrastrukturális értelemben sem annyira egyszerű és gyorsan kivitelezhető lépés, mert bár az oroszok állítják: az orosz technológiát "haza kell vinni" (hogy a Donyeck vidéki energiaellátást szolgálja) , az ukránoknak eszük ágában sincs megválni Európa legnagyobb atomerőművétől.

Általában ez az erőmű termeli meg az ukrán nukleáris áram több mint a felét, illetve az ország teljes villamosenergia-ellátásának ötödét. A háború és különböző karbantartási, javítási és biztonsági intézkedések következtében azonban a hat reaktorblokk közül csupán kettő termel.