Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország "energiaterrort" alkalmaz Ukrajna és az Európai Unió ellen egyaránt, ezért Kijev kénytelen leállítani az áramexportot Európa felé – jelentette be az ukrán minisztérium. A hivatalos indoklás szerint a kercsi hídon történt robbanás után Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajnát felelőssé téve, bosszúrakétázásba kezdett. A támadások pedig kárt tettek az ukrán áramellátási és -termelő rendszerekben.

"Az ukrán villamos energia, amelyet exportáltunk, segítette Európát az orosz gáz kiváltásában, és támogatta az európai energiarendszer stabilitását" – emelte ki a minisztérium az MTI szerint.

Hozzátették, hogy Ukrajna még a több mint hét hónapja orosz megszállás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű leállítása után is teljesítette európai partnereivel szembeni villamosenergia-exportban vállalt kötelezettségeit.

"Azonban a mai rakétacsapások, amelyek hőtermelő és elektromos alállomásokat értek, arra kényszerítik Ukrajnát, hogy 2022. október 11-től leállítsa az elektromos áram exportját saját energiarendszerének stabilizálása érdekében" - magyarázta a minisztérium.

"Az Ukrajnából származó villamos energia exportja segített Európának csökkenteni az orosz energiaforrások fogyasztását, és ez az oka annak, hogy Oroszország tönkreteszi az energiarendszerünket, lehetetlenné téve, hogy Ukrajnából áramot exportáljunk" - jelentette ki Herman Haluscsenko energetikai miniszter.