Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerdán közölte, hogy az ország külföldről Stinger- és Javelin-rakétákat, valamint egy újabb török drónszállítmányt kap a napokban. Több nyugati ország ígéretet tett arra, hogy fegyverekkel látja el Ukrajnát egy orosz invázió elhárítására, amely eddig sikeresen áll ellen a túlerőben lévő orosz hadseregnek - írja a Reuters.

A török Bayraktar TB2 harci drónok az elmúlt években híressé váltak, és úgy tűnik, hogy különböző konfliktusokban döntő szerepet játszhatnak. Rácáfoltak több szakértőre, akik nem hittek abban, hogy a drónok hatékonyak lennének egy komoly katonai hatalom ellen.

Az ukrán hadsereg által a hétvégén közzétett felvételek azt mutatták, hogy a TB2-esek Moszkva erői ellen hibátlanul működtek, hosszú orosz katonai oszlopokat semmisítettek meg a Kijev melletti Herszonban. A jelentések szerint több tucatnyi emberélet és felszerelés veszett oda a Bayraktar drónok csapásaiban - számolt be a Middle-East Eye.

A TB2-esek számos ellenféllel szemben bizonyítottan sikeresek voltak a líbiai, a szíriai és a hegyi-karabahi konfliktusokban, azonban még soha nem kerültek szembe olyan hadsereggel, amely kifinomult elektronikus hadviselési képességekkel és korszerű légvédelmi rendszerekkel rendelkezik. Az orosz inváziós erők elleni sikerek azt mutatják, hogy így is hatékony csapásmérő eszközök.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.