Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Volodimir Zelenszkij elnök biztonsági és védelmi tanácsa közölte, hogy szankciókat vetnek Dmitro Firtas (más átírás szerint Dmitrij Firtas) egykori ukrán képviselő, üzletember ellen, mivel Oroszországnak közvetített illegálisan titániumot, amelyeket később harceszközök gyártásához használtak fel. A büntetőintézkedések pontos jellegét külön elnöki rendeletben jelentik be - írja a Reuters.

Az ukrán érvelés szerint nem engedhető meg, hogy a Krím félszigetet annektáló és a Donbaszban jelenleg szakadár katonai csapatokat támogató Oroszország számára ilyen kulcsfontosságú nyersanyagokat juttassanak Ukrajnából.

A Firtas érdekeltségébe tartozó Group DF alaptevékenysége a titántermékek gyártása, amely magában foglalja a titánbányászatot és -dúsítást, a titán-dioxid, titánsalak, szivacsöntvények és -lapok gyártását. A gyanú szerint offshore-cégek közbeiktatásával juttatták ki a termékeket Oroszországba.

Az üzletember a megbuktatott oroszbarát ukrán elnök, Viktor Janukovics egykori támogatója, aki egy vagyont keresett orosz gáz eladásával a kijevi kormánynak. Gázpiaci tevékenysége miatt Magyarországon is megjelent: az általa birtokolt Emfesz hozott be olcsó türkmén gázt az országba. A cég végül kalandos körülmények között cserélt tulajdonost, amit Firtas nem hagyott jóvá, hosszas bírósági csatározás indult, de a vége az lett, hogy az Emfesz kiesett a magyar gázpiacról, az egyik legnagyobb adótartozóként felszámolták a társaságot.

Firtas rejtélyes figura, ritka médiaszereplései rendre kimerültek abban, hogy tagadta, hogy bármi köze lenne Szemjon Mogiljevicshez, később viszont amerikai diplomáciai levelezésekből kiderült, hogy elismerte, hogy kapcsolata van a világ egyik legkeresettebb maffiózójához. Így is gazdag és befolyásos üzletemberré vált Ukrajnában, de az Egyesült Államokban vesztegetés és zsarolás miatt vádat emeltek ellene, a 2014-es ukrajnai válság alatt Bécsbe menekült. Neve a Donald Trump elnök elleni nyomozás során is felmerült, ugyanazok az ügyvédek védték, mint akik Rudy Gulianival is kapcsolatban voltak.

Az osztrák legfelsőbb bíróság 2019 júniusában úgy döntött, hogy Firtas kiadható az Egyesült Államoknak, de továbbra is az országban tartózkodik, mivel ügyvédei újratárgyalási kérelmet nyújtottak be, amelyről még nem született döntés.

Zelenszkij közben további intézkedéseket ígért az oligarchák ukrajnai befolyásának csökkentése érdekében. Februárban szankciókat rendel el Viktor Medvedcsuk ukrán üzletember és politikus ellen, aki szoros kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A kijevi lépést a Kreml "riasztónak" nevezte. Az ukrán elnöki tanács szankciókat jelentett be Pavel Fuks üzletember ellen is, aki nem reagált azonnal a megkeresésre. Fuks az Ukrajna 24 csatornának azt mondta, hogy az ellene hozott szankciók alaptalanok, és jogi lépéseket fog tenni.