Oroszország a múlt hónapban jelentette be az erők kivonását az ukrán határ közeléből, miután a Nyugatot riasztó patthelyzet alakult ki. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy még mindig jelentős számú orosz erő tartózkodik ott, de konkrétumokat nem mondott a csapatlétszámokról. Korábban amerikai hírszerzőjelentések szerint 80-100 ezer katona állomásozhatott a térségben.

Szerdán a Reuters szerint az ukrán titkosszogálatok vezetője, Ivan Bakanov azt jelentette be, hogy még mindig közel 100 ezer főnyi orosz haderő állomásozik a térségben. Az ukrán hadsereg vezérkara korábban 120 ezer főre tette azt a csapatlétszámot, amelynél valós kockázatot jelentene egy orosz offenzíva, tehát a korábbihoz képest nem történt jelentős kivonás Donbaszban (más néven Donyec-medencében).

A NATO és az Egyesült Államok szerint a katonai fellépés Oroszország legnagyobb mértékű akciója volt azóta, hogy meglépték a Krím annektálását 2014-ben. Moszkva megvédte a csapatmozgásokat, mondván, hogy azok egy kiképzési gyakorlat részei, amelyet válaszul hívtak össze a NATO és Ukrajna tevékenységére, amely a csoport szövetségese, de nem hivatalos tagja. Az európai országok közül az Egyesült Királyság küldött egy rombolóhajókból álló flottilát a Fekete-tengerre, hogy válaszoljon az orosz agresszióra, valamint az ukrán hadsereget is készültségbe helyezték.

Szakértők szerint viszont a Kreml és Vlagyimir Putyin orosz elnök csak a Joe Biden-féle új amerikai adminisztráció tűréshatárát tesztelte, amely szankciókat is bevezetett Moszkva ellen, valamint kiállt Ukrajna mellett.