A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató konglomerátum feltörekvő piacokkal foglalkozó londoni elemzőstábja 25 oldalas helyzetértékelésében közölte: központi prognózisa elhúzódó, de idővel gyengülő intenzitású konfliktust valószínűsít – írja az MTI.

Ez az előrejelzési forgatókönyv azt is feltételezi, hogy Oroszországnak egyetlen nagyobb ukrajnai várost sem sikerül elfoglalnia, de drasztikusan megváltozik az ukrán gazdaság szerkezete: az ukrán üzleti vállalkozások az ország biztonságosabb nyugati térségeibe húzódnak, és a gazdaság alapvetően a háborús szükségletek kiszolgálására áll át.

A Morgan Stanley e forgatókönyv-változata azzal számol, hogy az ukrán GDP-érték 2022-ben 39 százalékkal zuhan.

A ház várakozása szerint a háztartási szektor kereslete az idén 42 százalékkal esik vissza, és ez, valamint a munkaerő nagyarányú kényszerű mozgása és az ellátási oldalon jelentkező komoly sokkok az állóeszköz-beruházások értékének 65 százalékos idei zuhanását okozzák az ukrán gazdaságban.

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ugyanakkor hosszabb távon az újjáépítéshez nyújtandó nemzetközi pénzügyi segítség jelentős szerephez juthat.

A ház szerint jóllehet jelentős jogi akadályok merülhetnek fel, de az ukrajnai újjáépítéshez az orosz devizakészletből a szankciók által befagyasztott 300 milliárd dollárnyi hányadot is fel lehetne használni.

A cég a bizonytalanságok miatt ennél kedvezőtlenebb, illetve kedvezőbb előrejelzési forgatókönyveket is felvázolt.

A negatív változat azzal számol, hogy az ukrajnai háború egyértelmű megoldás nélkül hosszabb ideig elhúzódik, és Ukrajna elveszíti hozzáférését a Fekete-tengerhez, amelynek kikötőiből az ukrán gabonaexport csaknem 90 százaléka, a napraforgóolaj-kivitel 70 százaléka, a fémexportnak pedig több mint a fele indult a célállomások felé.

E forgatókönyv-változat esetén a Morgan Stanley számításai szerint az ukrán hazai össztermék az idén 60 százalékkal is zuhanhat, és az ukrán gazdaság teljesítménye csak 2030-ra vagy még később érné el újból a háború előtti szintet.

A ház kedvező forgatókönyvének alapfeltételezése szerint már 2022 közepére létrejön valamilyen politikai megegyezés, és Ukrajna nem veszít több területet. Ebben az esetben a Morgan Stanley londoni elemzői szerint az ukrán GDP-érték az idén 22 százalékkal esne vissza - e csökkenés zöme az év első felére koncentrálódna -, és jövőre 8 százalékkal emelkedne.

E forgatókönyv megvalósulása esetén az ukrán gazdaság teljesítménye már 2025 elejére visszatérne a háború előtti szintre - áll a cég szerdai tanulmányában.

Az ukrán gazdaságban más nagy londoni elemzőházak is összeomlásszerű visszaesést várnak az idei évre.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a múlt héten Londonban bemutatott, jelentősen rontott térségi előrejelzésében közölte: várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén 30 százalékkal zuhan, és ez a szűkebb kelet-európai és kaukázusi régióban is átlagosan 18,4 százalékos GDP-zuhanást okoz 2022 egészében.

Az EBRD Ukrajnán kívül Örményországot, Azerbajdzsánt, Georgiát és Moldovát sorolta ebbe a csoportba.

Az EBRD az ukrajnai háború miatt soron kívül összeállított előző, márciusi előrejelzésben 20 százalékos ukrán gazdasági visszaesést jósolt 2022-re, vagyis azóta 10 százalékponttal rontotta tovább ezt a prognózisát.