Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Ukrajna második legnagyobb városától, Harkivtól délkeletre indult ukrán ellentámadás elérte Luhanszk tartomány északi részét. Ezzel a harcok áthelyeződhetnek a Luhanszk és Donyeck tartományból álló Donbaszba – derül ki a Financial Times és a Reuters hadijelentéseiből. Szergij Gajdaj, a megszállt tartomány ukrán kormányzója arról számolt be, hogy a májusban orosz kézre került Liman városa körül dúlnak a legkeményebb harcok. Ez a város a visszafoglalt Izjumtól – amely fontos orosz katonai központ volt – délkeletre van.

A térség volt az orosz hadsereg donbaszi előrenyomulásának fő iránya. Luhanszk tartományt júniusban hetekig tartó harcokban foglalták el, amelyben az orosz tüzérség nem kímélte a kulcsfontosságú városokat. A megszállt területek elhelyezkedése azzal fenyegette az ukrán hadsereget, hogy az oroszok bekerítik a Donyeck tartományban védekező csapatait. A sikeres ellentámadás elháríthatja ezt a veszélyt.

Mérlegelik meddig mehetnek

Gajdaj tájékoztatása szerint mérlegelik a lehetőségeket Liman körül, a város elfoglalása után ugyanis megnyílhat az út a további előrenyomulás előtt. Ukrán katonák az interneten olyan fotókat posztoltak, amelyeken az Izjum és Liman közt lévő Szvjatogirszk városában láthatók, azzal a kommenttel, hogy a település teljesen a kezükre került.

Szergij Kuzan, a kijevi védelmi minisztérium tanácsadója úgy véli, hogy Izjum, illetve az attól keletre lévő Kupjanszk vasúti csomópont elfoglalása lehetővé teszi az ukrán erőknek, hogy elvágják az orosz hadsereg utánpótlási vonalát Szeverodonyeck és Liszicsanszk városa felé. Ez a kettős település a Donyec folyó két partján hetekig állt orosz ostrom alatt a nyár elején, mielőtt földig rombolva orosz kézre került. Ezt követően jelentették be Moszkvában, hogy elfoglalták Luhanszk tartomány teljes területét, ami az invázió egyik fő célja volt.

Óvatos optimizmus

A nyugati kormányok egyes tisztviselői nagy örömmel fogadták az ukránok sikereit. Úgy vélik, hogy ez igazolja, hogy hasznos volt a NATO-országok támogatása, amit Ukrajnának nyújtottak. Joe Biden, az USA elnöke úgy látja, hogy az ukránok jelentős előrehaladást értek el a háborúban, de messze még a vége. A Fehér Ház a Reuters tudósítása szerint azt kommunikálja, hogy az eddigi jelentős amerikai segítség után további katonai csomagot fogadhatnak el a megtámadott ország támogatására.

Egy vezető amerikai védelmi minisztériumi tisztviselő szerint a szövetségesek Ukrajna hosszabb távú támogatásán gondolkodnak. Ezen értendő az ország légvédelmének tartós megerősítése és harci gépek esetleges eladása. Az USA eddig összesen 40 milliárd dollár értékben adott katonai segítséget a létéért harcoló országnak.

Újabb front?

Eközben a Reuters felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz vezetésnek új fegyveres kihívással is szembe kell néznie a volt szovjet térségen belül. Körülbelül százan haltak meg miután kiújult a határkonfliktus Örményország és Azerbajdzsán között. Ez volt a két ország 2020-ban vívott háborúja óta a legvéresebb konfliktus köztük. Vlagyimir Putyin orosz államfő nyugalomra szólította fel a feleket. Emellett orosz hírforrások között kirgiz és tádzsik határőrök is lövöldöztek egymásra.