Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ukrán erők folytatják Herszon régió felszabadítását. Tüzérségi csapást mértek a Kajiri településen állomásozó orosz csapatokra, megerősített információk szerint legfeljebb harminc orosz katona életét vesztette, és több mint százan a romok alatt rekedtek - számolt be az ukrán vezérkar kedd esti helyzetjelentésében.

A herszoni régióban lévő Hornosztajivkában felrobbant egy orosz lőszerraktár. A detonáció után sok mentőautót észleltek, de a károkról, illetve az áldozatok számáról nem tudtak információt közölni - írta az MTI.

A vezérkar beszámolt arról, hogy a nap folyamán az ukrán légierő 15 csapást mért az ellenfélre. Találat ért 12 orosz fegyverkoncentrációs területet, két megerősített állást, valamint légvédelmi rakétarendszerek pozícióit, a légvédelem pedig lelőtt egy drónt. Az ukrán jelentés szerint az orosz erők kedden három rakéta- és 11 légicsapást, továbbá több mint 25 támadást hajtottak végre rakéta-sorozatvetőkkel.

A szétlőtt energiahálózat miatt nehéz tél lesz

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes egy tévéműsorban arra kérte a háború miatt külföldre menekült ukránokat, hogy a tél végéig lehetőleg még ne térjenek haza. Az orosz támadások miatt az ország energiahálózata nem bírna ki több terhelést. Nagyon szeretné, ha az ukránok tavasszal visszatérnének, és közösen helyreállítanák a harkivi, a herszoni és más régiók településeit, és azt is szeretné, hogy az ukrán gyerekek Ukrajnában éljenek és tanuljanak.

Egyelőre azonban tartózkodjunk a visszatéréstől, mert a helyzet csak rosszabb lesz, ezt a telet még túl kell élni - fogalmazott Verescsuk.

Klicsko: nemcsak Ukrajnát védjük, hanem az európai demokratikus értékeket is

Az Oroszország indította háborúban védekező ukránok nemcsak hazájukat védik, hanem az európai demokratikus értékeket is - mondta videokapcsolat keretében Vitalij Klicsko kijevi polgármester az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságainak Kongresszusában kedden. A háború kezdete óta civilek ezrei haltak meg, és közel nyolcmillió ukrajnainak kellett elmenekülnie az országból.

Oroszország a konfliktus során nem tartja be a nemzetközi jog "egyetlen szabályát sem". Az orosz rakéták katonai célok elérésének szándéka nélkül ukrán városokat, erőműveket és az alapvető infrastruktúrát támadják. A háború kezdete óta több mint 50 ukrán önkormányzati képviselőt raboltak el az oroszok. Felszólította egyben a kongresszus résztvevőit, továbbra is támogassák az ukrán önkormányzatokat - írta az MTI.

A vitán szintén online felszólaló Olekszij Csernisov ukrán közösségi és területfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a bombázások és a hadiállapot ellenére az ukrán adminisztráció továbbra is működik. A miniszter felvázolta Ukrajna vészhelyzeti szükségleteit, valamint közép- és hosszú távú helyreállítási terveit, majd közölte: az ország szem előtt tartja a jogállam keretein belül szükséges reformok megvalósítását, még akkor is, ha "pillanatnyilag a túlélés a legfontosabb".

"Oroszország azonnal és feltétel nélkül állítsa le az ukrajnai háborút"

A vita során a kongresszusi tagok megerősítették, hogy támogatják Ukrajnát, és szolidárisak maradnak az ország népével. Hangsúlyozták, hogy az Európa Tanács tagállamainak helyi és regionális hatóságai partnerségeket hoznak létre Ukrajna városaival és régióival az ott élők megsegítésére. "Európaiként ugyanazokat az értékeket osztjuk, és ki kell mutatnunk szolidaritásunkat Ukrajnával, mind politikailag, mind anyagilag." 

A kongresszus nyilatkozatában elítélte az orosz háború által okozott pusztításokat és az emberéletek kioltását, valamint felszólította Oroszországot, hogy azonnal és feltétel nélkül állítsa le az ukrajnai háborút - tájékoztatott az Európa Tanács.