Az Ukrajinszka Pravda hírportál idézi az ukrán államfőt, akinek szavai szerint 40 millió hektáros földpiac megnyitásáról van szó, olyan termőföldé, amely a világon az egyik legjobb minőségű. Reményét fejezte ki, hogy török vállalatok is befektetnek majd, különösen Ukrajna déli részén, ahol szükség van a rekultivációs rendszerek létrehozására és fejlesztésére. Az említett régióban megvizsgálják az állami és a magánszféra közötti partnerség lehetőségeit is - írta a magyar állami hírügynökség, az MTI.

Ukrajnában jelenleg moratórium van érvényben a mezőgazdasági földterületek eladására. A hírportál adatai szerint 2018-ban a moratórium miatt 22,5 milliárd dollárral lett kevesebb Ukrajna bruttó hazai terméke (GDP).

Volodimir Hrojszman a távozó félben lévő kormány miniszterelnöke több ízben hangot adott véleményének, hogy csak korlátozásokkal szabad engedélyezni a termőföld eladását. Az ő álláspontja az, hogy legfeljebb 200 hektár terület lehet egy személy birtokában, és még 200 hektár farmergazdaság tulajdonában, továbbá csak ukrán állampolgárok vehessenek termőföldet. Ezen felül kizárná a holdingok számára is a termőföldvásárlás lehetőségét.

Zelenszkij az üzleti fórumon bejelentette továbbá, hogy az új ukrán vezetés tervezi a kaszinók újbóli legalizálását is ötcsillagos szállodákban. Ez hozzájárul majd a Fekete-tenger partvidékén lévő üdülőövezet fellendüléséhez. Ebben az üzletágban is szívesen látnának partnerként török befektetőket.

Ukrajnában 2009-ben tiltották be a kaszinókat, amelyek viszont ettől nem tűntek el, hanem illegálisan folytatták a működésüket országszerte, így nem is fizetnek adót az állami költségvetésbe - írta az MTI.