Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

William Burns, az CIA igazgatója az amerikai Kongresszus hírszerzési bizottságának meghallgatásán azt mondta, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított offenzívája messze nem hozta azt az eredményt, amit Vlagyirmir Putyin várt tőle, ezért szerinte az orosz államfő valószínűleg katonai tevékenység kiterjesztésére ad parancsot az orosz hadseregnek – írja az NPR hírportál az AP tudósítása alapján. Úgy véli, hogy Putyin dühös és frusztrált, miután nem jött össze a villámháború, amit a katonai vezetők ígértek, ezért a civil áldozatokra tekintet nélkül felpörgeti a támadásokat.

A CIA-főnök, aki 2005 és 2008 között az USA moszkvai nagykövete volt, arra számít, hogy az erősebb orosz nyomásra erősebb ukrán ellenállás lesz a válasz. A végeredmény az lesz, hogy a következő hetek borzalmasak lesznek, a felek az ukrán városokért, köztük Kijevért késhegyig menő harcokat fognak vívni.

Nem pont így látja egy másik ügynökség, a nemzeti hírszerző hivatal igazgatója, Avril Haines, aki azt mondta a kongresszusi bizottság előtt, hogy továbbra is bizonytalan, mik Putyin hosszabb távú tervei Ukrajnával. Ami nem világos az az, hogy Oroszország vajon forszírozni akarja-e maximális céljai elérését, azaz Ukrajna túlnyomó részének megszerzését, ami több erőforrást igényelne.

Szakértők "csatája"

Ha ezt választják, akkor ez a kémfőnök úgy véli, hogy különösen nagy gondban lesznek az ukrán területek megtartásával és egy fenntartható oroszbarát rezsim felállításával Kijevben. Burns egyetértett azzal, hogy nem tudni, mit akar kezdeni Oroszország Ukrajnával, ha hadserege megszerzi. A nagy kérdés az, hogy Putyinnak van-e terve a politikai végjátékra, ha az ukránok továbbra is ádáz módon harcolnak az orosz megszállókkal szemben.

A CIA-főnök bölcs előrejelzésének egyik gyenge pontja, hogy a harmadik szakértő amerikai intézmény, a védelmi minisztérium (Pentagon) szerint nincs jele annak, hogy az oroszok az invázióhoz felsorakoztatott 150 ezres haderejüket bővítenék, miközben az amerikai szakértők szerint ennek minimum a négyszeresére lenne szükség Ukrajna megszállásához.

Húzzák a szájukat a kínaiak

A nem teljesült előrejelzések sorában az egyik, hogy sok szakértő arra számított, az orosz fél kiterjedt kibertámadásokat is indít ukrán célpontok ellen, ám ez sem jött be. A sorban következő hírszerző ügynökség, a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője, Paul Nakasone tábornok azt mondta, rajta vannak a témán.

A CIA-igazgató kitért arra is, hogy Putyin a pekingi téli olimpia megnyitóján nem tájékoztatta kínai kollégáját Hszi Csin-pinget háborús tervéről, amit az utólag rossz néven vehet "kebelbarátjától". A kínai vezetést kissé zavarja a felfordulás, amit a világgazdaságban az orosz-ukrán háború okoz, mert ez a kínai vállalatoknak is rossz. Azzal sincsenek kibékülve, hogy miközben korlátlan együttműködési lehetőségről beszéltek orosz partnereikkel, Putyin tönkre teszi ennek a bimbózó kapcsolatnak az imázsát.

Végül nem kerüli el a figyelmüket, hogy orosz barátaik agressziója közelebb hozta egymáshoz az USA-t és Európát, így megnehezíti, hogy Peking kihasználja saját érdekei elérésére a köztük lévő nézeteltéréseket.

 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.