Június 30-án az ukrán média a Kígyósziget elleni támadásról számolt be, majd az Ukrán Fegyveres Erők vezérkara megerősítette az információt, hogy elűzték az oroszokat. Oroszország viszont azt állította, hogy a jószándékuk kifejezéseképpen hagyták el a szigetet.

Viszont az ukrán vezérkar videókat tett közzé, hogy tüzérségi és rakétatámadásokat hajtott végre a szigeten állomásozó orosz erőkkel szemben. Az egyik felvételen egy radarállomás és a Pantsyr-S1 légvédelmi rakéta- és ágyúrendszer megsemmisítése látható, az ukránok egy Bayraktar TB-drónt és a Bogdan tüzérségi rendszert használták a műveletben. 

Oroszország a szigeten összesen három ilyen komplexumot veszített el 42 millió dollár (16,2 milliárd forint) értékben. Ezenkívül a további támadásokban megsemmisült 6 millió dollár (2,3 milliárd forint) értékű radarberendezés, egy 8 millió dollárba (3,1 milliárd forintba) kerülő Mi-8-as helikopter, valamint két Raptor csónak, egy Serna partraszálló hajó és egy Vaszilij Bekh mentőhajó is megsemmisült 4 millió, 20 és 25 millió dollár értékben, vagyis összesen mintegy 18,8 milliárd forintnyi vízi járművet veszítettek el.

Az ukrán hadsereg fő trófeája az orosz Moszkva hadihajó. A cirkáló még tavasszal semmisült meg, a becsült értéke 750 millió dollár (287,8 milliárd forint) volt. A légvédelmi rakétarendszereket is találat érte: Az ukrán hadsereg megsemmisített két Tor (50 000 000 dollár) és három Strela-10 (10 000 000 dollár) fegyverrendszert – írja a gagadget.com és az amerikai Forbes.

A Kígyószigeten és a környező vizeken megsemmisült eszközök teljes becsült értéke 915 000 000 000 dollár. Lehetséges, hogy a veszteségek valójában még ennél is nagyobbak.