Kijev már csütörtök este az orosz erők kezére kerülhet, mivel Ukrajna légvédelmét hatékonyan felszámolták - állítja egy magas rangú nyugati hírszerzési tisztviselő a Bloomberg szerint

Az orosz csapatok a Dnyeper mindkét oldalán Ukrajna felé nyomulnak, és úgy tűnik, hogy elfoglalják a fővárost. Csernobilt a Fehéroroszország felől támadó egységek már az uralmuk alá vonták. 

A kijevi kormány statáriumot hirdetett, Volodimir Zelenszkij elnök pedig fegyverkezésre szólította fel a polgárokat. Egy magas rangú orosz törvényhozó szerint Moszkva célja, hogy Moszkva-barát kormányt ültessen Ukrajna élére, leszámolva ezzel az Egyesült Államok befolyásával az országban.

Az ukrán kormány korábban kérte a NATO-tagállamokat hogy biztosítsanak légvédelmet Kijevnek.

Csütörtök estére már orosz katonai járművek vonultak be a fővárost is magában foglaló északi régióba.

A háború felborította a piacokat, a rubel és az orosz részvények süllyedtek, míg az olaj és az arany árfolyamai szárnyaltak.

Boris Johnson brit miniszterelnök már biztosította Zelenszkijt, hogy a száműzetésben is támogatni fogja őt és kormányát az Egyesült Királyság - számolt be az Independent.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelte el a támadást Ukrajna ellen. Az invázió a legnagyobb katonai művelet, amelyet a II. világháború óta látott Európa.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.