Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország ellopott 600 millió dollár (235,3 milliárd forint, egy Puskás stadion építésének költsége) értékű acélterméket a megszállt ukrán területeken lévő acélipari üzemekből és kikötői raktárakból - idézte a BBC Jurij Rjzenkovot, Ukrajna legnagyobb acélipari vállalata, a Metinvest vezérigazgatóját. Ezé a cégé a mariupoli Azovstal, amelyet többhetes ostrom után foglaltak el az oroszok májusban.

A Metinvest központja is valaha az azovi-tengeri kikötővárosban volt, a Budapest Kispest kerületével megegyező területen elterülő acélgyár szomszédságában. A vezérigazgató elmondása szerint vállalatának 300 alkalmazottja, továbbá 200 rokonuk vesztette életét a bekerített gyárban, ahol civilekkel összezárva védekezett a várost védő ukrán csapatok maradéka.

Leelőlegezett árunak veszett nyoma

Az Azovstal testvérgyárával, az Iljiccsel együtt Ukrajna acéltermelésének 40 százalékát adta, a háború előtt előállított termékek egy részéért már fizetettek az európai, köztük brit vásárlók. Rjzenkov nyilvános információkra és vállalat saját értesüléseire alapozza az áru eltulajdonítására vonatkozó vádját. A termékeket vagy a hazai piacukon értékesítették az oroszok, vagy afrikai, ázsiai országokban adták el, vagy akár eljuthattak az Egyesült Királyságban lévő felhasználókhoz is.

A cég arra készül, hogy dokumentálja a fosztogatást, és nemzetközi bíróság elé viszi az ügyet. Jogi szakérők szkeptikusak ennek sikerével kapcsolatban. A háborúk velejárói az ilyen ügyek, amelyeket szinte lehetetlen bizonyítani. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a BBC-nek a Metinvest vezérigazgatójának vádjait.

A brit sajtóorgánum Reality Check néven dolgozó sajtómunkáscsapata nemrégiben igyekezett nyomon követni a tengeren olyan gabonaszállítmányoknak az útját, amelyeken feltételezésük szerint Ukrajnától lopott terménynek kerestek gazdát az orosz tolvajok. Utóbbiak nyilván az orosz hadsereg és hatóságok segítségével tettek szert a szállítmányra.