A csütörtökön 513 szavazattal, 22 ellenszavazat és 19 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban a képviselők további büntetőintézkedések mellett érvelnek, többek között az orosz kőolaj-, földgáz-, szén- és nukleárisüzemanyag-import azonnali, teljes körű embargóját követelik - írja az EP magyarországi kapcsolattartó irodája. (Az EP állásfoglalása politikai vélemény, annak nincs jogi következménye az unióban, a döntéseket az Európai Bizottság és Tanács hozza - szerk.)

Ezt egy olyan tervnek kell kísérnie, amely garantálja Európa energiaellátásának biztonságát, valamint egy stratégiának, amelynek értelmében az EU akkor vonja vissza a szankciókat, ha „Oroszország lépéseket tesz Ukrajna nemzetközileg elismert határain belüli függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának helyreállítása érdekében, és csapatait teljesen kivonja Ukrajna területéről".

A magyar kormány nem támogatja az energiaszankciót

A magyar kormány elutasít minden, az orosz kőolajra és földgázra vonatkozó szankciót, továbbá az atomenergiával kapcsolatos tevékenységekre vonatkozó szankciók bevezetése Magyarország számára is "vörös vonalat" jelent - mondta Szijjártó Péter mai Facebook-videójában.

Oroszországot ki kell zárni a G20-ból

Az EU-nak és nemzetközi szövetségeseinek végre kell hajtania a meglévő szankciókat, hangsúlyozzák a képviselők. Felszólítják a tagállamokat, hogy zárják ki Oroszországot a G20-ak közül és más nemzetközi szervezetekből, többek között az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, az Interpolból, a Kereskedelmi Világszervezetből, az UNESCO-ból. Ez „fontos jele lenne annak, hogy a nemzetközi közösség nem fog visszatérni az agresszor állammal folytatott szokásos ügymenethez”. Az EP sajnálatosnak tartja, hogy „egyes uniós tagjelölt országok nem igazodnak az uniós szankciókhoz” - olvasható az EP közleményében.

A parlament a szankciók hatékonyságának növelése céljából azt kéri, hogy az összes orosz bankot zárják ki a SWIFT-rendszerből, az orosz hajók ne léphessenek be az EU felségvizeire és ne köthessenek ki uniós kikötőkben, és orosz és belarusz közúti áruszállítók ne közlekedhessenek az unió útjain.

További szankciók szükségesek

A képviselők sürgetik a tagállamokat, hogy szüntessék meg az együttműködést az orosz vállalatokkal a meglévő és új - magyarországi, finnországi és bulgáriai - nukleáris projektekkel kapcsolatban, és fokozatosan szüntessék meg a Roszatom-szolgáltatások használatát.

A képviselők emellett „az orosz tisztviselők és a Putyin-rezsimhez kapcsolódó oligarchák, megbízottjaik és strómanjaik, valamint Belarusz esetében a Lukasenka-rezsimhez kapcsolódó ilyen személyek ” összes vagyontárgyának lefoglalását követelik. Mivel Belarusz is részt vesz az Ukrajna elleni háborúban, ezért az állásfoglalásban a képviselők azt kérik, hogy az Oroszországra kivetett szankciók Belaruszra is érvényesek legyenek. 

Folytatni kell a fegyverszállításokat

A képviselők szerint az orosz csapatok Ukrajnában, elsősorban Bucsában elkövetett kegyetlensége háborús bűncselekmény. Ezek teljesen, vagy szinte teljesen elpusztították Mariupolt, Volnovankát és más városokat és falvakat. A képviselők hangsúlyozzák: a háborús bűnök kivizsgálására egy különleges ENSZ-bíróságot kellene felállítani.

A képviselők szerint az Ukrajnába irányuló fegyverszállításoknak folytatódnia kell annak érdekében, hogy Ukrajna hatékonyan megvédhesse magát.

Mivel csaknem 6,5 millió ukránnak kellett az országon belül elhagynia otthonát és négy milliónál többen az országot elhagyva menekültek a háború elől, a képviselők biztonságos humanitárius folyosókat követelnek a bombázás elől menekülő polgári lakosság evakuálására. A képviselők emellett az uniós humanitárius segítség fokozását kérik - áll az EP közleményében.

A parlament elítéli azt az orosz retorikát, amely tömegpusztító fegyverek használatát sejteti. Az ilyen fegyverek bevetése a legsúlyosabb következményeket vonná maga után.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.