Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A béketárgyalások, amelyek véget vethetnének a közel három hónapja tartó orosz inváziónak Ukrajnával szemben a kijevi vezetés érdektelensége miatt jutottak holtpontra - idézte a Moscow Times a Kreml szóvivőjét, Dmitrij Peszkovot. A két fél tárgyalói számos fordulóban tárgyaltak egymással a háború február végi kitörését követő hetekben, ám a lendület elveszett.

Szakértők szerint ennek az az oka, hogy az ukrán fél a harctéren elért sikerein felbuzdulva, illetve az orosz hadsereg Kijev környéki visszavonulása után napvilágra került civilek elleni atrocitásait látva nem elégszik meg Moszkva korlátozott engedményeivel.

Peszkov szerint a tárgyalások nem mozdulnak előre, mert az ukránok nem akarják, amihez Vlagyimir Medlinszkij, az orosz tárgyalók vezetője azt teszi hozzá, hogy a még április 15-én elküldött béketervezetükre nem kaptak választ. Mihajlo Podoljak, az kijevi delegáció vezetője szerint az oroszok miatt jutottak holtpontra az egyeztetések.

A legfontosabb vitapont, hogy az orosz hadsereg meg akarja-e tartani azokat a keleti és déli ukrajnai területeket, amelyekre a háború első időszakában rátette az orosz medve mancsát vagy hajlandó-e visszavonulni Ukrajna nemzetközileg elismert határai mögé. Az ukrán álláspont szerint az utóbbit bármikor megtehetnék, de semmi jelét nem mutatják ennek.

Az ukrán hadsereg Harkiv környéki ellentámadásai során megközelítette az orosz-ukrán határt, ami megdobta az ukrán katonák morálját. Emellett számíthatnak a folyamatos nyugati fegyverutánpótlásra, ami szakértők szerint jobb helyzetbe hozza az ukránokat egy elnyúló, a harcoló felek erőforrásait felőrlő háborúban.