1. Oroszország csütörtökön szárazföldön, vízen és levegőben támadást indított Ukrajna ellen. A második világháború óta a legnagyobb katonai művelet zajlik az országban.
  2. Az orosz hadsereg bár állítja nem lő civil célpontokra, rakéták záporoztak a nagyobb ukrán városokra, és a lakosok elmenekültek, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette, hogy célja Ukrajna demilitarizálása és "denácifikálása" a célja.
  3. A legutolsó közlések szerint közel 100 áldozata van már a konfliktusnak.
  4. Ukrajna arról számolt be, hogy Oroszországból és Fehéroroszországból csapatok özönlöttek be, és a Fekete- és az Azovi-tenger partjainál orosz katonák szálltak partra. Az ukrán védelmi erők heves harcokat folytatnak  az oroszokkal.
  5. A NATO több mint 100 harci repülőgépet helyezett készültségbe. A katonai szövetség megerősíti csapatait a keleti szárnyán, de nem tervezi, hogy csapatokat vezényeljen Ukrajnába - közölte Jens Stoltenberg főtitkár.
  6. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felszólította az ország védelmére az állampolgárokat, kérte, hogy jelentkezzenek az önkéntes egységekbe, és fegyvert ígért mindenkinek, aki harcolni akar.
  7. A Kreml közölte, hogy a katonai művelet hossza attól függ majd, hogyan halad előre.
  8. Az Európai Unió befagyasztja az orosz vagyont, leállítja bankjainak hozzáférését az európai pénzügyi piachoz, és "a Kreml érdekeit" veszi célba a "barbár támadás" miatt - közölték magas rangú tisztviselők.
  9. Joe Biden amerikai elnök "szigorú" G7-szankciókat ígért Putyin "előre eltervezett háborúja" miatt.
  10. A közép-európai országok megkezdték az előkészületeket az Ukrajnából menekülő emberek fogadására. Magyarország is felkészül.
  11. Kína elutasította, hogy Oroszország lépéseit "inváziónak" nevezze, és minden felet önmérsékletre szólított fel. Szerbia kiállt Moszkva mellett.
  12. Az európai részvények közel 3 százalékot zuhantak, mivel a befektetők eladták a kockázatosabb eszközöket. Az orosz rubel minden idők legalacsonyabb szintjére esett.
  13. Az orosz tőzsde teljesen összeomlott, leállították a kereskedést. 
  14. A hrivnya árfolyamát befagyasztották, az ukrán tőzsde nem nyitott ki.
  15. A forint is intenzíven gyengül: délután fél 3-kor már 369,028-as mélypontra esett.
  16. Az Azovi-tengeren teljesen leállt a hajóforgalom.
  17. Az ukrán ipari termelés gyakorlatilag teljesen leállt.
  18. A magyar ellenzék tiltakozást szervez az orosz nagykövetség elé Budapesten.
  19. Az olaj- és földgázárak kilőttek a konfliktus eszkalálódásával.

 

Hátralévő fontos események

  • Biden csütörtökön találkozik G7-es partnereivel, hogy az Oroszországgal szembeni keményebb intézkedéseket jelentsenek be.
  • Az EU vezetői csütörtökön további szankciókról tárgyalnak. 
  • A NATO pénteken rendkívüli csúcstalálkozót tart.
  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megvitatja az inváziót elítélő határozatot.
  • Az Európai Központi Bank döntéshozói válságtanácskozást tartanak.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!