Ukrajna Védelmi Minisztériuma fő hírszerzési igazgatóságának információi szerint a közeljövőben az ellenség fokozza az információs műveleteket. Miután Oroszországnak nem sikerült villámháborús terveit megvalósítani, az ellenségeskedés nyíltan terrorista módszereire tér át egész Ukrajna területén. Ugyanakkor az orosz megszállók jelentős figyelmet fordítanak az információs és pszichológiai műveletek fokozására is - írja az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési ügynöksége a pénteki Facebook-üzenetében, amit az Interfax közölt.

A közeljövőben átfogó és nagyszabású álhírkampány várható, ehhez a modern információs média teljes tárházát használni fogják az oroszok. Arra kérik az ukránokat, hogy legyenek éberek, higgyenek Ukrajna fegyveres erőiben, és csak hivatalos forrásokból szerezzenek információkat.

Közben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök péntek reggel videoüzenetében az oroszok által megszállt Herszon város lakóit figyelmeztette az ellenség megtévesztő akcióira. A közeljövőben "Oroszországért" tüntetéssel egybekötött "performanszra" kerülhet sor Herszonban. "Ehhez idegeneket hoztak a városba. Helyi árulókat keresnek." A tévében akarják bemutatni, hogy Herszon már nem ukrán. Ez történt Donyeckben és Luhanszkban is." Zekenszkij szerint ezt meg kell állítani, és kéri Herszon lakóit, mutassák meg, ez az ő városuk, és akadályozzák meg a megszállók tervét.

Az elnök kérte a herszoniakat, ne essenek kétségbe, az ellenség túlerőben és technológiai fölényben van, de "több ezer fényévre vannak a normális emberektől, akiknek van méltóságuk". A városlakók mutassák meg a nemzeti himnuszukat, zászlójukat és szellemüket, ezzel adják tudtára a megszállóknak, hogy csak ideiglenesen tartózkodhatnak Herszonban. "Soha nem fogják tudni birtokolni Herszont, csakúgy mint a többi ukrán várost" - véli Zelenszkij.

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.