A nyersolaj árában kilengések voltak tapasztalhatóak az elmúlt néhány napban, aminek az az oka, hogy a kereskedők igyekeztek elkerülni az orosz olaj vásárlását, és aggodalommal töltötte el őket Oroszország támadása a zaporizzsjai atomerőmű ellen. 

Később viszont a majdnem 120 dollár hordónkénti ár csökkenésnek indult, amikor felröppent a hír, hogy hamarosan nukleáris megállapodás születhet Iránnal, és spekulánsok már vizionálták, hogy Teherán ismét olajat exportálhat. Rontotta viszont a helyzetet, hogy az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatos tárgyalások második köre is eredménytelenül zárult

A Brent olaj először 112 dollár/hordó áron állt, majd meghaladta a 114 dollárt is.

Eközben a Biden-kormánytól republikánus- és demokratapárti képviselők egyaránt azt követelik, hogy függessze fel az orosz olaj importját, ami egyelőre azért nem történt meg, mert az USA még nem áll készen ezt meglépni. Bevezettek viszont az orosz olajfinomítókat érintő büntetőintézkedéseket.

Az Oroszország ellen bevezetett szankciók súlyosak és már meglátszik a hatásuk

- mondta Craig Erlam, az OANDA vezető elemzője. 

A JPMorgan elemzői szerint is súlyos a helyzet, hiszen már az orosz olaj több mint 60 százalékára nem akad vásárló, és ha a kereslet nem csökken, akkor év végére teljesen elszállhat az olaj hordónkénti ára, és elérheti a 185 dollárt is.

Az előrejelzések szerint a Brent ára átlagosan 110 dollár körül fog alakulni a második negyedévben, majd lecsökkenhet 90-re a negyedik negyedévre.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.