Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A zászlófelvonást Ukrajna himnusza kísérte - számolt be az Ukrainszka Pravda hírportál. A felszabadult Herszont Zelenszkijjel együtt meglátogatta Jermak, továbbá Kirilo Timosenko és Roman Masovec, az elnöki iroda helyettes vezetői, Jaroszlav Janusevics, Herszon megye kormányzója, valamint több kormánytag is.

Közben Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő reagált arra a moszkvai nyilatkozatra, amely szerint az orosz vezetés nem fogadja el Kijev feltételeit, amelyeket a béketárgyalások lefolytatásához támasztott. "Oroszország nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket diktáljon" - jelentette ki a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy az Ukrajna által szabott feltételek változatlanok, ezek pedig a háború azonnali leállítása, az összes orosz katona kivonása, Ukrajna területi integritásának helyreállítása, az okozott károk megtérítése és hatékony garanciák nyújtása az agresszió megismétlődése ellen. "Más feltételek mellett lehetetlen lesz fenntartható békét elérni"

Megjöttek a litván szállítójárművek

Megérkezett Ukrajnába a Litvánia által adományozott 12 darab M113-as típusú páncélozott szállítójármű - számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszterre hivatkozva. A járművek közül tizet 120 milliméter kaliberű aknavetővel szerelték fel. "Litvánia teljesíti kötelezettségeit" - hangsúlyozta a litván miniszter, hozzátéve, hogy összesen 62 darab M113-as szállítójárművet küldtek Ukrajnának.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy Oroszország októberben 15 Kalibr típusú rakétát lőtt ki ukrán területre. Szavai szerint ez nem túl sok, ami azt mutatja, hogy Oroszországnak fogynak a készletei ebből a típusú rakétából. A szóvivő ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az orosz erők továbbra is folyamatosan tüzérségi és Sz-300-as légvédelmi rendszerekkel lövik a front mentén fekvő területeket.

Az ukrán vezérkar hétfői jelentésében arról számolt be, hogy az elmúlt napon Ukrajnában 510 orosz katona halt meg, velük együtt az orosz csapatok emberveszteségei mintegy 81 370 főre nőttek. Ezen felül az orosz erők vasárnap nyolc harckocsit és két tüzérségi rendszert veszítettek. A háború februári kezdete óta a felsoroltakkal együttesen 2848 orosz harckocsit és 1839 tüzérségi rendszert, valamint 278 repülőgépet és 261 helikoptert semmisítettek meg az ukrán erők.