Három szakaszban tervezik ezt megvalósítani, és a tervek szerint 2035-re Ukrajna már professzionális, erőteljes flottával rendelkezik majd, amely képes "bármilyen ellenséget" elrettenteni.

A haderőfejlesztés első szakaszának eredményei - mint fogalmazott - már 2024-ig láthatóvá válnak, a második szakaszt pedig 2030-ig tervezik befejezni. Elsősorban kis tengeralattjárókat, korvetteket és katonai kishajókat terveznek építeni, s emellett megkezdik a haditengerészeti támaszpontok fejlesztését is. A teljes körű hajógyártáshoz szükséges infrastruktúrát is kiépítenek - tette hozzá.

Elsőként haditengerészeti támaszpont épül az Azovi-tenger északi partján fekvő Bergyanszkban. Ehhez Ukrajna számít az Európai Unió, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia támogatására. Zelenszkij hozzáfűzte, hogy utóbbi ország részéről Ukrajna már határozott támogatást kapott a projekthez. Ez fontos része lesz a "Krími platform" elnevezésű rendezvénysorozatot megnyitó csúcsértekezletnek, amelyet augusztus 23-án, Ukrajna függetlenné válásának harmincadik évfordulója alkalmából rendeznek meg Kijevben.

A Fekete- és az Azovi-tenger blokádjának megszüntetése hozzátartozik "az Oroszország által megszállt Krím félsziget felszabadításához". Ukrajna hozzájárul ahhoz, hogy a NATO-tagállamok flottái növeljék jelenlétüket a Fekete- és az Azovi-tengeren. "Nemcsak a Sea Breeze hadgyakorlatokról van szó, hanem folyamatos kapcsolattartásról, állandó munkáról, együttműködésről a mi védelmi tárcánk és az Egyesült Államok, valamint az európai uniós tagországok védelmi minisztériumai között. E kérdéskörben már konkrét megállapodásokat is kötöttünk Törökországgal és Nagy-Britanniával" - emelte ki az ukrán elnök az MTI szerint.